iChef+ érintőképernyős Michelin-csillag

By  | 

A hétvégén zárult a kölni bútorkiállítás, az imm cologne 2011, melynek egyik tematikus társrendezvénye volt a LivingKitchen 2011, ahol az érdeklő látogatók megismerhették mit rejt számukra a jövő konyhája.

A Gorenje egyre erősebben menetel, tartja, sőt diktálja a lépést mind design (Ora Ito, Karim Rashid), mind innováció fronton (pl. iPhone vezérelt hűtő, asztalba süllyedő hűtő), ami az otthoni konyhatechnikát illeti, így nem meglepő, hogy a legnagyobb tömeget talán idén is a Gorenje standja vonzotta, ahol a fő látványosságot az iChef+ sütő jelentette.

Az ” i” kötőhang odaillesztése bármi elé már nem annyira menő, mondhatni kínos, illetve az Apple jogászai sem biztos, hogy örülnek nekik, ők mégis az iChef+ nevet választották. Az iChef+ bárkiből mesterszakácsot varázsol köszönhető ez a kismillió beállításnak, intelligens érzékelőknek, a hatalmas, könnyen kezelhető, átlátható érintőképernyőnek és az mögött dolgozó procinak, szoftvernek. Igen érintőképernyő, nem is kicsi. Egy sütőn. Praktikussága a konyhában ugyancsak megkérdőjelezhető, ahol fröcsög a ketchup, borul a tej, mindent megszáll a liszt, kezünk pedig elkerülhetlenül zsíros lesz. Nem baj. Ha ez az ára a Michelin csillagnak, majd letöröljük.

A sütő első alkalommal történő bekapcsolásakor konfigurálni kell, mint egy TV-t, több, mint 30 beállítani valót találunk kezdve a nyelvtől, a dátum, idő beállításokon keresztül az extra opciókig. Maga a sütés/főzés azonban már rém egyszerű. Baking for dummies: SIMPLEbake, AUTObake, MYbake, EXTRA and PRObake és STEPbake programok közül választhatunk.

A SIMPLEbake, ahogy neve is mutatja a legegyszerűbb. Kilenc színes fotó, ételkategória közül kiválasztjuk azt, ami leginkább hasonlít arra, amit a sütőbe helyeztünk és rátenyerelünk az érintőképernyő megfelelő részére. A sütő megméri a behelyezett cucc súlyát és folyamatosan odafigyelve, hogy ne égjen le elkészíti az étel. Ennyi. Ha fényképezőgombbal szeretnénk párhuzamot vonni, akkor ez a full-AUTO mód.

Ha több „gombot” is hajlandóak vagyunk lenyomni, akkor válaszuk az AUTObake programot, mely miután választottunk a 9 fő ételkategória közül további 65 előre beprogramozott receptet kínál, mindegyik fotóval, leírással. Ezt sem tudjuk nagyon elrontani. A sütő bolondbiztos. A fotós példánál maradva ez lenne a tájkép-, portré-, beltéri-, sport, makró mód stb.

A PRObake segítségével tudjuk megvillantani saját főzőtudásunkat – feltéve ha rendelkezünk ilyennel – a program keretein belül minden paraméter mi állíthatunk manuálisan, totál kontrol. A STEPbake még eggyel rátesz a lapátra sütést 3 szakaszra oszthatjuk és mindegyiket külön paraméterezhetjük fel. Pl. lassú tűzön hosszú ideig előfőzés, közepese kapcsolás, átsütés, majd magas hőmérsékleten a külső megpirítása, anélkül, hogy kiszáradna vagy szénné égne.
A MYbake jelenti a testreszabást, a saját beállítások elmentését. Ha PRObake-kel kitapasztaltuk hogyan lesz tökéletes a töltött pulyka vagy a rakott krumpli, akkor a paramétereket eltárolhatjuk a sütő memóriájában és következő vendégváráskor egyetlen gombnyomással tudjuk reprodukálni ugyanazt a múltkor sikert aratott pulykát.

Természetesen az olyan extra funkciók sem hiányozhatnak, mint az öntisztítás, a kiolvasztás, a nyárson sütés/nyárs forgatás, vagy a tányérok előmelegítése, az étel melegen tartása, ha késnek a vendégek.
Az érintőképernyős übersütő már rég nem koncepció. Európában tavasztól kapható. Árcetli egyelőre nem ismert.