iPhone vezérelt hűtő, sütő, mosógép a Gorenjétől

By  | 


Lassan már a háromszögtalpas félhomálymérő, a lendkerekes kanyarfúró és a hónaljpumpás ütve-hajszárító esetén is szériatartozék az iPod dokkoló, így egyáltalán nem lepődtünk meg a Gorenje bejelentésén az IFA 2008-on, miszerint titokban leszerződött az Apple-lel a "Made for iPod" logo és a hozzá kapcsolódó technológia használatára. Igen! Bemutatták az iPod Touch befogadására alkalmas hűtőt.

Az elegáns zongorafekete torony nem csak dokkolót és hangszórókat rejt magában, hanem a helyérepattintott iPod Touch vagy iPhone segítségével magát a hűtőt is vezérelhetjük, sőt a háztartásban fellelhető összes Gorenje készüléket – a mosógéptől a sütőig – irányíthatjuk a kultikus mp3 lejátszó, illetve mobil segítségével. A Wi-Fi képes, vezetéknélküli hálózatről vezérlhető Gorenje háztartási gépeknek már léteznek a tesztverziói és mi meg már alig várjuk a tömeggyártást.

Az alkalmazás nem magán az iPhone/iPod-on foglal helyet, hanem a lakásban egy központi szerveren és ez a szerver irányítja a készülékeket közvetlenül. Így a hűtő és mosógép nem csak Touch-ról, hanem bármilyen WiFi-képes eszközről (laptop, PDA stb.) vezérelhető. Sőt az iGorenje portálra bejelentkezve, weben keresztül, a távolból is elindíthatunk egy mosát, csak legyen, aki bepakolja a szennyest.

A készülékek irányítása egy csinos, felhasználóbarát, grafikus interfész szolgál. Sütés-főzés esetén például elegendő berakni a csirkét a sütőbe és az adatbázisból kiválasztani a megfelelő receptet. A recept és a hús súlya alapján a sütő már tudna fogja hány percig, hány fokon és milyen beállításokkal gyújtson a megboldogult szárnyas alá. A mosógép programjai között hasonlóan egyszerűen navigálhatunk.

Az egész iPod-hűtő koncepciónak egyetlen hátulütője van: az iPod dokkoló a beépíthető sörcsaptól veszi el a helyett….