Jövőkonyha

By  | 

Képzeljük el, hogy kenyérsütőnket, kávéfőzőnket, mikrónkat és a kulináris élvezeteket szolgáló többi gépünket hálózatba rendeztük, egymással összeköttetésben dolgoznak, miközben a konyhai szórakoztató-központ képernyőjén a legfrissebb Tarantino-vérfürdőben gyönyörködünk. Sőt, ha akarjuk, ott se kell lennünk, mert néhány gombnyomással hálószobánkból is elboldogulunk.

A fekete rozsdamentes acél kávéfőzőt a hét bármely napjának bármely órájára és szinte bármely specialitásra programozhatjuk. Darál, főz, LCD-kijelzővel és természetesen webinterfésszel is rendelkezik. Az se gond, ha megfeledkezünk a vízről, az irányítóközpont úgyis emlékeztet rá.

A kenyérsütő kenyeret, sütiket egyaránt legyárt. Többszáz előreprogramozott vonalkódot tárol, de a Home Hub hathatós segítségével az online Beyond Information hálózatról újakat is felismer, és megtanul. A mikrohullámú sütő szintén vonalkódra indul be. Mintegy négyezret eleve tárol, ráadásul a Beyond hálózatról folyamatosan frissíthető.

A minőségi high tech szerkentyűiről nevezetes gyártó és terjesztő Salton 2004-ben mutatta be a jövő konyhája titulusra pályázó, de már hozzáférhető úttörő Beyond Connected Home (gyors ferdítésben: Túl az összekapcsolt otthonon) termékcsaládját. Úgy tűnik, a hálózatiság, a minden mindennel összefügg elve és gyakorlata alól a háztartások legnépszerűbb helyisége, konyhánk se jelent többé kivételt.

A későbbiekben az egész lakásra kiterjedő Beyond egyelőre a sütés-főzés szent terepét célozta meg, ottani ténykedésünket igyekszik leegyszerűsíteni, kényelmesebbé, szórakoztatóbbá varázsolni. Távolabbi célként a teljes otthonra – elektronikus szerkezetekre, biztonsági rendszerre, légkondicionálóra, mindenre – kiterjedő hálózat, az intelligens háztartás lebeg a fejlesztők szeme előtt.

A termékek ugyan önmagukban is tökéletesen funkcionálnak, igazából viszont akkor kelnek életre, ha fontos információkat megosztva és elosztva egymással, együtt, networkbe rendezve indítjuk be őket. Míg napjaink konyháját kiéegészítik, teljesen átformálják a holnapét. Bob Lamson, a Beyond ügyvezetője szerint "a jelenkori családok arra vágynak, hogy egyszerűbb legyen az otthoni élet, a családtagok egymásra és a tényleg fontos dolgokra összpontosítsanak. Termékeink lehetővé teszik ezt."

A centrális szerepet betöltő – a többi Beyond-szerkentyűt irányító – iCEBOX hamisítatlan szórakoztató és információs központ: televízió, dvd- és cd-lejátszó és rádiómódban üzemel, videokamerával kiegészítve monitorozza a lakás bármely zugát, internetezhetünk rajta, érintőképernyős, távirányítva és vezeték nélküli billentyűzettel egyaránt működik. Mind a remote, mind a billentyűzet mosható. Nyugodtan tegyük a csap alá, alkalmasint a pacalpörkölt-maradékos tányér mellé, aztán ki is csöpögtethetjük, ha úgy hozza kedvünk – legalábbis az ismertető szerint.

A Home Hub a rendszer agya, multifunkcionális irányító-központja. Óra és ébresztő, percre kész időjárás-jelentést és tőzsdei árfolyamokat szolgáltat, naptár és web-interfész, CD-lejátszó és rádió, nem foglal sok helyet. A rendszer többi elemével a SANI vezeték nélküli hálózati interfészen keresztül kommunikál. A tervek szerint a későbbiekben már nemcsak Beyond, hanem más termékekkel is. Ahonnan épp jólesik: hálószobánkból, pincénkből, nappalinkból. Még az ágyban heverészünk, de már megmondja, hogy kész a kávé, vagy azt, hogy elfelejtettük előkészíteni a másnap reggeli adagot. Tanácsokkal látja el a többi szerkentyűt, ha kell, szinkronba hozza őket, és azt is biztosítja, hogy fullon működjenek. A speciálisan Beyond-termékekre fejlesztett SANI (Smart Appliance Network Interface) kártya a különböző készülékek közötti állandó összeköttetést garantálja. A vezeték nélküli hálózat kiépítéséhez legalább egy irányító és egy "irányított", például iCEBOX és kenyérsütő szükséges.

Beyond Connected Home