Asus Eee PC – mini laptop olcsón?

By  | 

Az Asus közel fél évvel ezelőtt a nyáron megrendezett a Computex 2007-en szivárogtatott ki először információkat a nagyon ígéretesnek tűnő, szuper olcsó, szuper mobil mini laptopjáról az Asus Eee-ről. Mondjuk vigyázzunk a laptop kifejezéssel, hiszen a gép teljesítménye miatt nem alkalmas egy laptoptól elvárt funkciók teljeskörű betöltésére, filmet nézni vagy FPS-ezni biztos nem fogunk rajta, de nem is erre tervezték. A gép átmenet képez egy mobiltelefon/PDA és egy notebook között. Az ASUS kifejezetten Internetezésre, a weben keresztül elérhető szolgáltatások kényelmes használatára hozta létre ezt az új kategóriát a PC piacon, mely kis késéssel, de már október óta kapható a Távok-Keleten és az USA-ban is.

A 18 cm képátlójú, 800×480 pixel felbontású TFT kijelzővel rendelkező készülékre gyárilag Linux operációs rendszert telepítenek, de az újabb modellek pár Windows-zal is elérhetőek lesznek. A mini laptopban 900 Mhz-es processzor ketyeg és használható méretű QWERTY billentyűzettel érkezik. A gép egyik legfontosabb paraméterét a mérete jelenti: 22,5 x 16,5 x 2,15 cm, tömege: 920 gramm. A sorozat tagjai elsősorban memóriakapacitásban térnek el és az egyes modellek közötti árkülönbséget is ez jelenti.

A legolcsóbb alapmodell 512 Mb RAM-mal és merevlemez helyett egy 4GB-os SSD-vel (Solid State Disk) rendelkezik, melynek a merevlemezzel szembeni előnye, hogy minimális energiafelvétele miatt, kisebb a hőkibocstásása, így sokkal alkalamsabb hordozható gépekbe, az aksi tovább bírja, illetve mivel nem tartalmaz forgó alkatrészeket teljesen néma és jobban bírja a gyűrődést. Hátránya, hogy mivel új technológiáról van szó, így egységnyi tárkapacitásra vetítve lényegesen drágább, mint egy winchester. Az 512 RAM, 4 GB SSD alapverzió ára $299 (52 500,- Ft), míg a jelenleg kapható fekete színű, webcammel is rendelkező 1 GB RAM, 8 GB SSD csúcsverzió $499 (86 900,- Ft). Az ASUS még egy 16 GB-os változatot is ígér.
Hivatalos magyarországi forgalmazásuk már csak januárban várható és sajnos valószínűsíthető, hogy a feltüntetett áraknál többe fognak kerülni.

55 hozzászólás