Gravitonus – Ergonómikus űrszekér az Intel standon – CES2009

By  | 

A sejtelmes kékben úszó Intel standon bárhova néztünk legalább 3 db core i7 logó lógott be arcba. Lépten nyomon egy i7 matrcia, egy i7 transzparens vagy neon. Egyre mélyebbre haladva a processzorok erdejében egyszer csak egy mézeskalácsnak is beillő futurisztikus workstationre bukkantunk, melyen azonnal megakadt a szemünk.

Az iClubby által gyártott és Gravitonus névre keresztelt szuper ergonómikus űrszekérben cuppanva nyugodtan belevághatunk egy maratoni WOW vagy FPS partyba. A szerkezetbe épített szenzor folyamatosan figyeli testünk pozicóját, hőmérsékletét, a gravitácicós tényezőket és a fotelre kifejtett nyomást. Az ülés pozicióját ezek alapján automatikusan beállítja. Természetesen ezt felülbírálhatjuk és ülés helyett, akár hanyatfekve is nézhetünk filmet vagy tölthetjük az Excel cellákat.

A Gravitonus-ra akár 4 darab monitor is felszerelhető (a kiálított darabra 3 db volt függőleges helyzetű kijelző volt felapplikálva) melyeken remekül multitaskolhatunk, vagy egy játék esetén szinte körbefogja a látóterünket. A kijelzők minden lehetséges szögben állíthatóak.

A kellemesen egyenletes, tükrőződés- és árnyékmentes megvilágításról a felső merevítőbe integrált diszkrét LED égősor gondoskodik. A fotelben automatikusan vezérelt ülésfűtés és üléshűtés is található. Egy speciális klaviatúra rögzítőnek köszönhetően a billentyűzet megkötések nélkül, szabadon mozgatható és rögzíthető 3D-ben. A kiállított darabról valamiért hiányoztak, de opcionálisan különböző a karunkkal együtt mozgó kar- és könyöktámaszok is rendelhetőek a szerkezethez. 
Az élményt a fotelbe integrált 5.1-es hangrendszer teszi teljessé. A közép és magassugárzók a fejtámlában, míg a mélynyomó a fotel derékrészében kapott helyett, így a mélyeket nem csak halljuk, de érezzük is.

 

A Gravitonus-hoz ACCS (Alternatív vezérlés) eszköz is készült, mely a testi fogyatékkal élők munkáját könyíti meg. A szájba helyezehető és szájjal történő irányítást támogató eszköz 5 év fejlesztésének gyümölcse. Számos gombot, érzékelőt tartalmaz és 19 a felhasználó által is programozható funkciót enged.

A fotón szereplő úriember sajnos túlságosan belefeledkezett a jóba, így várakozóknak esélye sem volt kipróbálni a hanyattfekve böngészést és a Gravitonus által nyújtott egyéb élvezeteket. A várakozás és fotózás közben azért a kezünkbe nyomtak egy $500-t érő kupont melyet az űrszekér megrendelése esetén válthatunk be. Ebből már sejthetjük, hogy nem olcsó mulatságról van szó. A workstation kizárólag rendelésre készül. Oroszországban, egyedileg, kézzel. A belépő modell ára $7000  (kb. 1,4m Ft)