GPS-puska Dániából

By  | 

[index] Az Empire North egy új és ambíciózus dán vállalkozás, amely élen jár a személyazonosítási és tömegoszlatási technikákban és a halált nem okozó fegyverek fontos területén. Fejlesztés alatt álló eszközöket – amelyek ötvözik a dán tervezést és szakértelmet – kifejezetten a modern városi hadviselés céljaihoz szabják.

"Életem három legrosszabb napja volt, mintha csapdába esnél egy általad írott rémálomszerű sci-fi regényben." – emlékezett vissza Jakob S. Boeskov az első Kínai Nemzetközi Rendőrtechnikai Kiállításon (CIEPE) eltöltött időre, ahová 300 hamis névjegykártyával és egy futurisztikus fegyver, az ID Sniper lepedőméretű poszterével állított be. Az ID Sniper egy módosított mesterlövészpuska, amellyel észrevétlenül globális pozicionáló chipet lehet a célszemélybe ültetni, amelyet aztán a kormányzat műholdjaival követhetnek. A dán tervezés gázhajtású remeke 1100 méterig képes kilőni a chipet"A microchip behatol a tesbe és ott marad. Szervi károsodást nem okoz, csak egy nagyon kicsi fizikai fájdalmat, amely a másodperc töredékéig szúnyogcsípésnek tűnik."

A harminc esztendős Boeskov technikai újítása összefügghet azzal, hogy civilben művész, aki politikai témájú performanszokat művel. Kicsit aggódott is, hogy puskájával lebukik, végül a kiállítás látógatóinak nagyon tetszett a dolog, ráadásul egy kínai vállalat üzleti ajánlatot is tett.

Boeskov vállalata, az Emipre North (‘A logikus megoldás’) az ID Sniperen kívül egy terrorkészültségi kelléket is ajánl: ez a ‘JUJU – az állampolgár szeme’. Az eszköz folyamatosan jelzi az amerikai belbiztonsági minisztérium által megállapított terrorkészültségi fokozatot, emellett le lehet vele fotózni a gyanús arcú embereket, közvetlenül a minisztérium számára.

A merész művészeti csínytevést, amelyet néhol médiahacknek, északabbra valósághacknek neveznek, Boeskov fikcionizmusnak nevezi, ami rettentően gyanús mivel benne van, hogy cionizmus. Amit a koppenhágai fikcionista tesz, szerinte az, hogy rémálmait csúcstechnikai termékké formálva adja elő, így a világ hamarosan olyan szórakoztató lesz, mintha egy hollywoodi izgalomfilmben lennénk.