Google Earth 3D

By  | 

[HWSW] A Google háromdimenziós térképeket varázsol mindenki asztalára: a közelmúltban felvásárolt Keyhole technológiáit már nem csak webes térképes szolgáltatásán keresztül, hanem a bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető Google Earth szoftveren keresztül is élvezhetjük. A Google Earth ráadásul három dimenzóba helyezi az eddig csupán kétdimenziós műholdképeket, teljes perspektívát nyújtva a kiszemelt célpontról.

Szt.Péter tér – Vatikán

A Google Earth szoftver a Keyhole saját fejlesztésű alkalmazásának hajszálnyit átdolgozott változata, melyből egy teljesen ingyenesen letölthető változat is elérhető. Az októberben felvásárolt Keyhole korábban csupán egy hetes tesztidőszakot biztosított a szoftvere iránt érdeklődőknek, ezt követően meg kellett vásárolni az alkalmazást. A Google Earth ingyenes változata mellett fizetős változat is létezik a szoftverből: a GPS-modulokkal kompatibilis bővebb változat csupán évi 20 dollárba, a nyomtatható minőségű, nagy felbontású műholdképeket biztosító verzió pedig évi 400 dollárba kerül.

Teljes 3D

A Google Earth kereshető adatbázisában nem csak Egyesült Államokbeli városok, épületek, utak találhatók meg, hanem a dönthető és forgatható képen a nagyobb épületek stilizált képe is elhelyezhető. A POI (érdekes pontok) adatbázis többek között éttermeket, szállodákat, bankokat és bankautomatákat is képes a képernyőre varázsolni.

Az adatbázisban számos egyéb nagyváros, köztük például Budapest nagy felbontású műholdképei is megtalálhatók. A szoftverben végzett kereséseinket elmenthetük, a számunkra fontos helyszíneket "gombostűkkel" meg is jelölhetjük, melyeket később egyetlen kattintással elővarázsolhatunk.

 

A grafikus kártyák gyorsítási képességeit is kihasználó szoftver csupán 10 megabájt méretű, a megjelenítéshez szükséges térkép és műholdkép részleteket, a 3D megjelenítéshez szükséges geometrikai adatokat az internetkapcsolatunkon keresztül tölti le. A megjelenítés sebessége így függ az internetkapcsolatunk sebességétől is.