PlayStation Move

By  | 

Világítós télifagyi, mikrofon, vibrátor vagy teleszkópos fénykard összetolt állapotban? Nem egészen ez a Sony mozgásvezérlője a PlayStation Move, melyet a san francisco-i játékfejlesztői konferencián mutatott be a gyártó.

A Wii elsöprő sikerét megirigyelve mindkét vetélytárs rászállt a mozgásvezérlős technológiára, de vagy előre felosztották a terepet, hogy ki lesz erős grafikában, ki lő a hardcore gémerekre, ki a casual játékosokra vagy tényleg ilyen lemaradásban vannak ezen a téren, mivel jópár év eltelte után sem jelentek meg a polcokon a konkurens termékek. Eddigi legerősebb koncepció a Microsoft Natal, mely talán idén év végén már a boltokba kerülhet, illetve itt a Sonytól a PlayStation Move, mely nyár végén, ősszel lesz kapható.

A Move esetében nem egy új konzolról, hanem a PlayStationhöz csatlakoztatható eszközökről van szó. Összesen háromról: a Bluetooth-os világítós téli fagyi kontroller, a PlayStation Eye kamera és egy kiegészítő vezérlő. Ezekben mozgásérzékelő, billentésérzékelő és gyorsulásérzékelők találhatóak, illetve ezen felül a kamera a színes világítógömböt is képes a térben bepozícionálni, sőt a vibráló visszacsatolás sem hiányzik. Ezen eszközök összehangolt működése és a hozzávaló szoftverek a Move-ra felkészített játékok egy új eddig ismeretlen Wii-közeli élményt kínálnak már PS3-on is, PS3 garfikával.

A PlayStation Move rendszerben a gyors és finom mozdulatok egyaránt érzékelhetőek, így nincs jelentősége, hogy a játékos teniszütőt lenget, vagy éppen ecsettel fest. A PlayStation Move mozgásvezérlővel a felhasználó közvetlen inputokat ad az analóg gombok által, miközben fizikailag is érezhető válaszokat kap a rendszertől illetve a gömb megváltozott színei is különböző jelentést hordoznak. Sőt, a PlayStation Eye kamera a felhasználó hangját, képét is képes rögzíteni, így az élmény még élethűbbé váik.


A PlayStation Move másodlagos vezérlő könnyed formája mozgásvezérlővel kiegészítve joystickkel és iránygombokkal is rendelkezik, amellyel a játékos könnyen mozgathatja a karaktert illetve választhat irányt.

A PlayStation Move kontrollerek a fejlesztők részére történő bemutatása már korábban megtörtént, és 36 fejlesztő illetve kiadócég döntött a PlayStation Move platform támogatása mellett. 2011 áprilisáig az SCE Worldwide Studios több mint 20 játékot tervez kiadni, amelyek vagy kizárólag Playstation Move platformra készülnek, vagy támogatják azt. Trailerek, demók, videók a tovább után!