Big Data GPS-es bringatérképekből

By  | 

A Strava alkalmazás már 2009 óta gyűjti a biciklisek és futók GPS-adatait iOS-en és Android-on, hogy az egészségmonitorozós funkciói mellett a megtett nyomvonalakról is pontos képet kaphassanak a felhasználók.

strava-metro-heatmap-San-Francisco-CA

A motiváló és a fejlődést folyamatosan rögzítő app sikere többek között annak is köszönhető, hogy létre lehet benne hozni útvonalakat, az ebből megrajzolt térképeket meg lehet osztani a közösségen belül, versenyezni lehet az egyes szakaszokon, ennek alapján pedig rangsorolni lehet az elért csúcsidőket.

strava

A San Francisco-i illetőségű cég új Strava Metro szolgáltatása már több mint 90 millió biciklis útvonalról és 24 millió megtett futásról kínál adatokat állami és önkormányzati megrendelők számára, amit ők többek között az úthálózat forgalmának és leterheltségének elemzéséhez használhatnak fel.

strava_2905939b

Első megrendelőjük például a közlekedési hatóság volt Oregon államban, akik potom 20.000$-os (~4.4 millió Ft) licenszdíjat fizettek a helyi adatokhoz való egy éves hozzáférésért nagyrészt azért, mert nekik eddig csak a gépkocsiforgalomról volt részletesebb kimutatásuk, és biztosak szerettek volna lenni abban, hogy szükség van-e Portland városát elkerülő bicikliutakra.

strava_heatmap_2

Számos nagyváros is bejelentkezett már az értékes adatbázisért (pl. London, Glasgow, a floridai Orlando vagy az ausztrál Alpine Shire), így nem lepődnénk meg, ha más állami intézmények is hamarosan igénybe vennék a Big Data adatelemzés előnyeit, és ez alapján fejlesztenék tovább a biciklisávokat vagy épp a bringakölcsönző rendszereket.