Exkluzív teszt: Black Xooma hi-end hangfalak

By  | 

Sajtóközlemények, tengerentúli hírek alapján már többször beszámoltunk nagyon drága és cserébe "tökéletes" hangzást produkáló hangfalakról, de azért mégiscsak szerettünk volna meghallgatni egy többszázezret vagy akár többmilliót is érő hangfalat, hogy miben is tud többet, mint az otthoni 50-60e Ft / pár büdzséből beszerzett darabok.


Eljött a lehetőség és nem is akármilyen hangfalat vehettünk górcső alá, hanem egy igazi különlegességet, egy még kereskedelmi forgalomban sem kapható kézzel épített prototípust. Neve azért már van: Xooma. Black Xooma és White Xooma. Eddig összesen 2 pár készült feketében és fehérben. Nálunk a fekete járt. A Xooma párt nem akárki szállította házhoz, hanem konkrétan a hangfalakat készítő úriember, aki mellesleg német állampolgár de Magyarországon él és itteni saját műhelyében tervezte és készítette a bokszokat.

Csengetnek és érkezik a Xooma. Egy akkora faládában, ami akár két kínai bevándolrót vagy egy 280 literes hűtőt is rejthetne. A liftbe éppen befér. Szerencsére a doboznak vannak kerekei, így nem kell emelni, csak gurítjuk. Gurítjuk a lakás felé a belvárosi bérház körfolyósoján. Szomszéd néni függöny mögül les, hogy megint ki költözik.

A faládát szétcsavarozva, kihámozzuk a Xoomákat az ütésálló csomagolásból, védőburokból, végül a karcmentes védelmet biztosító direkt rájuk szabott puha zsákokból. Pár perc múlva lecserélésre kerülnek a saját dobozaim és a Xooma kerül a masszív rézkábel végére. A hangzásteszt előtt jó tudni, hogy a szobám nem éppen a legjobb akusztikai adottságokkal rendelkezik. 4m-es belmagasság, üres falak, alakjában kicsit hosszúkás. Az erősítőm pedig egy 8 éves darab. De pont ez a lényeg. Papíron vagy laboratóriumi körülmények között minden jól szól, de sokkal többet mond ha valós felállásban tesszük próbára.


A Xooma és a magyar Ikea valóság

Kezdődik a teszt. Gitárszóló, koncertfelvétel, klasszikus, zúzós, egy kis Lenny Kravitz, egy kis dobolás. Már az első hangok felcsendülésekor erősen hallani a különbséget. Sajnos az eddig jónak hitt szettem monoton, dobozhangra fog csak emlékeztetni ezután. A Xoomákkal szemben ülve és azokat az állványokkal a kanapéra célozva valóban megelevenedik előttünk a fellépő. Kiegyensúlyozott, dinamikus erős basszusok pumpálnak a 18 literes öblös barlangból, mindez különösebb erőlködés és mélynyomó nélkül, könnyedén, elegánsan, organikusan. Életszerű, nem csipogós magasok, mindez szépen egybekomponálva, egyhelyről. Közben megtanuljuk, hogy egy igazi hangfal negyedik fontos eleme a hangszórókon, belső kábelezésen és a dobozon kívül a hangváltó. A hangváltó maga az agy, mint egy alaplap vagy proci a gépben. A félretájékoztatás lehetőségétől tartva itt nem mennénk bele a részletekbe, de fontos tulajdonságként megállapíthatjuk, hogy alacsony teljesítményű erősítővel is ugyanolyan hangélményt képes nyújtani a Xooma, mint más nagyobb teljesítménnyel rendelkező erősítők esetében.

Ha csukott szemmel hallgatjuk, akkor lehet, hogy nem hisszük el, hogy a meggyőző teljesítményt csupán két hangszóró produkálta: egy 17 cm-es mély/közép, első kivezetésű bass-reflex nyílással, míg a sapka csúcsában egy új generációs gyűrű alakú 25 mm-es magassugárzó. Mindkettő szépen láthatóan védőrács nélkül, a 17 centis pedig egy alu kerettel optikailag is ki lett emelve. A két, egyébként dán, hangszóró együtt 50Hz-30kHz frekvenciatartományt tud átfogni (8 ohm). Érzékenység: 86dB, max hangnyomás: 108dB.
A Xooma szakítani próbál azzal a beidegződéssel, hogy egy hangfal kötelezően téglatest és szép hang csak egy szögletes dobozból jöhet. A hangfaldoboz kézzel készült üvegszálas szerkezetű, zongroafekete (piano black) fényezésű, alul öblös, felfelé keskenyedő, masszív fém állványon. Súlya 9kg. Álvánnyal együtt 96 cm magas. Világos nappaliba, vagy Apple fanoknak pedig fehér verzió is rendelhető. A 17 cm-es hangszórón a bokszok hátulján található kábelterminálokon kívül az összes többi alkotórész kézzel készült és a Xooma fizikai adottságaival lett összehangolva.

A Xooma-val jelenleg különböző kiállításokon és a Nokia által szponzorált Night OF the PROMs koncertsorozat állomásain lehet találkozni. A Xooma jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható. Rendelésre egyedi darabok készülnek. Egy pár elkészítése kb. 4 hetet vesz igénybe. Hogy ne legyen zsákbamacska, a komoly érdeklődőknek a Xooma-t házhozszállítják vásárlás előtti tesztelésre, így bárki saját otthonában tesztelheti kedvenc CD-ivel. A készítők a teljes elégedettségre törekedve 4 hetes pénzvisszafizetési garanciát is kínálnak. Mivel a hangfalak egyedi rendelésre készülnek, így a leendő tulajdonos kedvére meghatározhatja a hangfalak színét, így az tökéletesen a nappali, házimozi szoba hangulatához illeszthető.

Egy pár ára: 3 300 euro (kb. 840.000,- Ft). Komoly érdeklődők, ingyenes házhozszállítást (Budapest és vonzáskörzete) is magában foglaló tesztelésre a xooma@pto.hu címen jelentkezhetnek. A Pazar Cuccokon keresztüli érdeklődések esetén 5% kedvezmény!