Gizmondo

By  | 

Csak alig egy hónapja kapható a Sony PlayStation Portable konzolja, máris itt az első konkurense. A hordozható konzol és médialejátszó készülékek piacát birtokló trónért harcba száll a Tiger Telematics Gizmondo terméke is. Az eszköz nem más, mint egy játékkonzol, egy GPS-rendszer, egy kommunikátor és egy hordozható médialejátszó keveréke. A Gizmondo-t ellátták egy Bluetooth-interfésszel és egy háromsávos GPRS-modullal is, így mind kisebb, mind nagyobb távolságra képes adatokat küldeni és fogadni, valamint kommunikálni. A Bluetooth-technika segítségével pedig több játékos is egy hálózatba kötheti össze a gépét.

Ezenkívül a készülék képes lejátszani az MP3-mas zenei és az MPEG-4 formátumú videófájlokat és még egy beépített digitális kamerával is rendelkezik. A szerkezet többféle adathordozóval is elboldogul, így például tudja kezelni a legfeljebb 2 GB-os SD- vagy MMC-memóriakártyákat. A termék lelke egy 400 MHz-es Samsung processzor, az operációs rendszer pedig Windows CE. A grafikus mag az nVidia GoForce 4500 chipjére épül, míg a TFT-kijelző 2,8 colos, a maximális felbontása 240×320 képpont. A megjelenített kép minősége elfogadható, ám messze nem képes olyan jó képmegjelenítésre, mint a hordozható PlayStation kijelzője.

E hiányossága ellenére a Gizmondo az idei Computer Electronics Show egyik sztárja volt, a Tiger Telematics standját szabályosan megrohanták az érdeklődők. A vállalat munkatársai mindenesetre derekasan állták a felhasználói rohamokat. A cég a tervek szerint az idei esztendő első negyedévében dobja piacra Észak-Amerikában és Európában az új konzolt. A mindenes készülék Nagy-Britanniában, ahol a Tiger Telematics székhelye található, már kapható. A társaság tájékoztatása szerint az érdeklődés a termék iránt óriási, a kereskedők előzetes igényfelméréseiből arra lehet követeztetni, hogy hamarosan több százezer darab talál gazdára a hordozható PlayStation konkurenséből.