Öko-vasút a város felett, kilátással

By  | 

A Föld Napja közeledtével (április 22., aki nem tudná) törvényszerűen merészebbnél merészebb új öko-tervek látnak napvilágot a jövő városát illetően. Egy ilyen koncepciót dolgozott ki designerek egy csoportja, melynek lényege a minimális fogyasztású elővárosi közlekedés fejlesztése 100%-osan önfenntartó módon.

Az ugyebár már mindenkinél alap, hogy a jövő vasútja csakis egysínű, maglev jellegű kell hogy legyen. A vasúti vonalakat magasan a város fölé helyeznék, na nem azért, mert ez már Gotham City-ben is menő volt, hanem azért, hogy a magasban több napenergia érje a vonat tetejét és oldalát beborító polikarbonát napelem-réteget. Nem mellesleg ezt a réteget átlátszónak tervezik, így az utazás mellé pazar városi panoráma is társulhat. Az oszlopok tetejére szélturbinákat telepítenének, a sínt tartó futurisztikus szerkezet tehát megfelelően hasznosul.

A vonaton belüli kialakítás tekintetében is szárnyalt a tervezők fantáziája: érintőképernyős információs OLED-panelek, Wifi-elérés, fejhallgató-bemenet, speciális Corian-anyagú ülések az időtálló minőségért. Azt azért megnézném, hogy ha egyszerre mondjuk 100 ember elkezdene wifizni, zenét hallgatni és nyomkodni az infoscreen-eket ezen a vonaton, vajon a felhasznált energiamennyiséget hány perc alatt termelnék ki ezek a napelemek és szélturbinák. Bár már itt tartanánk, hogy ezen kelljen agyalni.

 

1 hozzászólás