Freefly MoVI: világmegváltó kamerastabilizátor?

By  | 

A légifelvételek készítésére alkalmas, elsősorban kamerahordozó drónokat fejlesztő és gyártó Freefly a napokban bemutatott egy újszerű kamera stabilizátort. A Freefly MoVI egy háromtengelyű giroszkópot tartalmazó digitális stabilizáló rendszer, amely intenzív mozgás közben is szinte mozdulatlanul tartja az abba rögzített kamerát, jelen esetben egy Canon 1DC-t. Mindezt teszi egy könnyű, hordozható szerkezet formájában, szükségtelenné téve a hatalmas fémkarokat, mellényeket, ellensúlyokat, amiket jelenleg a filmes világ nagy része használ. Így ha valóban olyan tuti, ahogyan jelenleg áradoznak róla, akkor akár a Steadicames megoldásokat is kiszoríthatja.

movi-anim3

A jelenleg használt steadicam rendszerek kiszűrik a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett repülne. Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül. Filmes és televíziós környezetben is széleskörűen alkalmazott eszköz. A stabilizálást a gimbal gömbcsuklóval ellátott, ellensúlyokkal felszerelt ún. sled végzi. A sledet a rezgéscsillapító kar köti össze a mellénnyel, amit a steadicam-operatőr visel. A karok amellett, hogy levezetik a rezgéseket, a kamera és sled súlyát is tartják. A mellény gondoskodik arról, hogy ezt a tömeget egyenletesen ossza el az operatőr felsőtestén, persze a szerkezet viselése így sem mondható kényelmesnek, kellemesnek. Ezt az 1976-ben bevezetett megoldást hivatott kiváltani a Freefly által most bemutatott MoVI rendszer, ha valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket. A MoVI mellett szólhat még az ára. Igaz a most bemutatott megoldás masszív $15.000-ba (3,4m Ft) kerül, hamarosan érkezik egy valamivel egyszerűbb és elérhetőbb modell is $7.500-os (1,7m Ft) árcetlivel.

Freefly-Systems-MoVI-M10-digital-gimbal

Ha manapság azt szeretnénk, hogy egy filmes vagy fotós újdonság napok alatt bejárja az internetet, akkor nem kell mást tenni, mint odaadni tesztelésre Vincent LaForet fotóspápának, megmondóembernek, Pulitzer díjas fotóművésznek. Nyilván nem csak tesztelésről van szó, hanem egy látványos az eszköz képességeit messzemenőkig demonstráló klipről (videó #1) és a hozzá tartozó werkfilmről (videó #2) Vincent tolmácsolásában.

Amihez Vincent hozzányúl és bemutatja, hogy ütős cucc, az általában arannyá váli és már semmi sem menti meg a sikertől. Gondoljunk csak anno (2008) a Canon 5D Mark II  HD videó rögzítési képességeit bemutató Reverie c. alkotásra. A Canon 2011-ben is biztosra akart menni, így Canon C300 promóvideóját és LaForet készíthette el (Möbius).

.

4 hozzászólás