Földfelszíni műsorszórás 7680*4320 pixelen – a japánoknak már sikerült

By  | 

A 8K, azaz a brutális 7680×4320 pixeles felbontású ultra-HDTV-kből eddig nem sokat láttunk, korábban mi is csak egy prototípusról számolhattunk be. A Super Hi-Vision szabványt, ami a full HD-nél 16-szor nagyobb felbontást jelent, a japánoknál viszont már javában tesztelik, a helyi nemzeti műsorszolgáltató (NHK) a világon elsőként sikeresen végre is hajtott egy 8K-s kísérleti földfelszíni műsorszórást a napokban.

Az NHK egyik tokiói tudományos laborjának háztetőjén lévő antennáról mintegy 4.2 kilométerre szórták a jelet két UHF-csatornán, többek között OFDM-moduláció és a multiple-input multiple-output (MIMO) technológiák aktív alkalmazásával. A tömörítés és jeltovábbítás elég jól vizsgázott, a vevőkészüléken legalábbis jelveszteség és hiba nélkül megjelent a sugárzott tartalom. A Super Hi-Vision-felbontással már korábban is játszottak Japánban, még 2010-ben sikerült Angliába átlőniük a 8K-jelet optikai hálózaton, amivel mellesleg a 24 Gb/s adatforgalmat elbíró netkapcsolatot is tesztelhették.

Május 24 és 27. között, nyílt napok keretében a kíváncsiak élőben is megtekinthetik az új technológiai vívmányt a laborokban, az elterjedésére viszont még kicsit azért várni kell. A hazai médiahatóság mindazonáltal már most kezdhet felkészülni az újabb váltásra, még jó, hogy nemrég végeztek a sima digitális műsorszórás kiépítésével, mi pedig majd dobhatjuk ki a HDTV-nket.

Kapcsolódó cuccok: