Átlátszó OLED TV

By  | 

[CES2012] Nem valószínű, hogy a Haier márkanév ott lenne a top10-ben, ha TV vásárláson törnénk a fejünket. Magyarországon nem is biztos, hogy árulnak TV-t, eddig inkább a háztartási gépek kategóriában találkoztam itthon a névvel.

A CES-en viszont ott áll a hatalmas standjuk a Panasonic-kal és a Toshibával szemben, azokéval hasonló méretben, így a tengerentúlon valószínűleg lényegesen jobban pörög, nagyobb szeletet birtokolnak a szórakoztatóelektronikai tortából.

Nem kicsit nagyarcú, logójukban szereplő szlogenjük is erre utal: #1 Brand in the World. Ezek után már nagyon kíváncsivá tett mit rejt a csillag és az apróbetű. A Euromonitor International háztartási gépekre vetített kutatásáról van szó, mely szerint a világszerte gyártott és eladott hűtők és fagyasztók 16% Haier. Hmm, az nem rossz, de önmagában azért ez a logó elég megtévesztő…

Na de vissza az átlátszó, áttetsző TV-hez: A szupervékony LET-22TC modell 22 collos 1680×1050 pixel felbontású OLED panelje teljesen átlátszó, legalábbis ott ahol fehér a kép, a többi részen pedig a megjelenített téma színétől függően áttetsző. A színek ugyan nem ugranak le a képernyőről, nem szuper élénkek, ahogy azt egy OLED TV-től megszokhattunk, viszont a képminőséggel nincs semmi probléma, teljesen élvezhető, a megjelenő szöveges tartalmak az áttetszőség ellenére jól olvashatóak, legalábbis, amíg világos, fehér fal/háttér figyel a TV/monitor mögött.

Ami a célközönséget illeti, valószínűleg nem otthoni házimozizásra fogják elsősorban vásárolni, sokkal inkább eladótérbe, digitális billboardként (hiszen rendkívül látványos, figyelemfelkeltő és mindkét oldala látható) vagy cégek, szállodák recepciójára másodlagos kijelzőként. Ez utóbbi esetben azért akad egy probléma: a kijelző másik felén álló júzer minden szöveget tükörírással lát, ami nem éppen felhasználóbarát. Az irodában dolgozva pedig főnöködnek ezentúl nem kell a hátad mögé lopakodni, szemből is jól látja majd, ha éppen Farmville-en eteted a teheneket.

Az átlátszó TV egyelőre még fejlesztési fázisban, így sem megjelenési dátum,  sem árcetli nem ismert.

6 hozzászólás

 1. TheDevo

  2012. január 13. péntek at 21:47

  Ennek kevesebb értelme van, mint a Wacom Cintiq sorozatnak; Eddig hisztiztünk, ha valaki a TV elé állt, de magas technológiánknak köszönhetően, mostmár minden más ami a képernyő mögött van is zavarhat.
  Szívből gratulálok. :D

  (Faszán néz ki meg minden, de nem látom értelmét)

 2. NSX

  2012. január 14. szombat at 00:43

  Hát egyetértek aze lőttem szólóval.. :) enenk tvkészülékként semmi értelme nincs.. annál inkább majd az autok szélvédőjébe integrált gps ként..

 3. weart

  2012. január 14. szombat at 00:55

  Leírtad amit én szerettem volna… Jó, meg minden, de mi értelme van?

 4. Szerzetes

  2012. január 14. szombat at 08:56

  Hm… hát nálunk nem nagyon állt senki a tv mögé, mert elég közel van a falhoz :)

 5. :-/

  2012. január 15. vasárnap at 14:15

  Itt valami bűzlik: Az OLED fényt kitakarni nem tud, csak fényt kibocsájtani. Ha alapból átlátszó, akkor ott tudna jó képet adni ahol mögötte sötét a háttér. Egy világos háttérből nem tudhatna kitakarni semmit (mint a 4. képen a sötét csészék), csak pluszba belevilágítani. Szóval szerintem ez nem OLED, hanem TFT.
  Amúgy az átlátszó kijelzőnek sok helyen van értelme (pl. szélvédő peremén megjeleníteni sebességet vagy navigációs útmutatást), de valóban nem asztali monitorként.

 6. dago

  2012. január 16. hétfő at 12:25

  igen, valami ilyesminek lenne ez az előszele.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m5rlTrdF5Cs

  szerintem pár év és szélvédő, fürdőszoba tükör, konyhaablak, hűtő, mikró stb…