Az ökoharcos csáp 4 perc után kidob a zuhany alól

By  | 

Állítólag zuhanyozni gazdaságosabb, mint egy teli fürdőkádban áztatni magunkat, mert így kevesebb vizet pazarolunk el. Ez igaz is mindaddig, amíg 10 percnél kevesebbet töltünk a zuhany alatt, 12-15 percig tartó pancsolással már simán elhasználunk egy teli kád vizet. Egy kutatás szerint egyébként átlagosan 8 percet töltünk a zuhany alatt. Bizonyos edzőtermekben, öltözői zuhanyzókban, a katonaságnál vagy brit tudósok helyett környezettudatos brit designerek viszont úgy gondolják, hogyha összekapjuk magunkat, akkor ennek az időnek a felének, azaz 4 percnek is elégnek kell lennie.

spiky_shower_curtain_comp

Elisabeth Buecher, Spiky néven futó interaktív installációját a milánói bútorkiállításon mutatta be a nagyközönségnek. A víz megengedésével elindul az óra, a 4 perc vége felé érve figyelmeztet, majd könyörtelenül kivágódnak a felfújható csápok, hogy ellehetetlenítsék a további élvezkedést a zuhany alatt. A módszerrel sok vizet és időt spórolhatunk, jöhet a következő vagy indulhatunk öltözni, dolgozni.

Meglepő adat, de egyébként egy háztartás vízfogyasztásának legnagyobb részét (feltéve, hogy lakásról beszélünk és nincs automatikus öntözőrendszer a kertben) nem a fürdés, nem is a mosás, mosogatás, hanem a WC lehúzások teszik ki.