2050-re életre kelnek a cipők

By  | 

Shamees-Aden_06

Ha valaki megkérdezné, milyen cipőviselet lesz a jellemző úgy 2050 tájékán, akkor a Vissza a jövőbe című filmből ismerős önbefűzős cipőn kívül nem sok tippünk lenne az extra funkciókat illetően.

Shamees-Aden_01

A 3D-nyomtatóval készült ruhadarabok és kiegészítők még csak most kezdenek szélesebb körben megjelenni a divatbemutatókon, ám Shamees Aden divattervező már most egy ilyen technológiával készülő futurisztikus futócipő prototípusával kísérletezik. A Protocell fedőnevű csuka tulajdonképpen nem is igazi cipő, inkább egy bionikus talp, ami egy külön sejtrétegként (egyfajta második bőrként) a lábhoz simul, és képes egyes pontokon a ránehezedő nyomás alapján a párnázottságon javítani és a komfortérzetet növelni.

Shamees-Aden_05

A londoni Wearable Futures (Hordható/Viselhető Jövő) nevű konferencián bemutatott szintetikus lábbeli különleges protosejtekből épül fel, amik nem számítanak élő organizmusnak, hanem csupán minimális komplexitású molekulákból állnak, mégis ha megfelelően kombinálják őket, akkor azokból olyan különböző viselkedésekre programozható mesterséges rendszerek hozhatók létre, mint például jelen esetben például ez a nyomás-, fény- és hőérzékenységgel felruházott cipő.

Shamees-Aden_02

A Dr. Martin Hanczyc protocellás technológiákra specializálódott dán professzor közreműködésében készült futócipő esetében mindenesetre folyamatosan szükség lesz az önjavító és programozható funkcióhoz szükséges energia pótlására egy-egy fokozottabb igénybevétel (például futás) után, erre egy protosejteket tápláló speciális folyadékkal teli tartály foganatosítható majd.

Shamees-Aden_04

Kicsit emlékeztet arra, amikor a kontaktlencséket tesszük folyadékba éjszakára, vagy amikor meglocsoljuk a növényeket (főleg hogy a protosejtes cipőt effektíve festékkel is meg lehet színezni), azonban még sajnos elég messze járunk attól, hogy ténylegesen forgalomba is hozzák ezeket a regenerálódó surranókat.

1 hozzászólás