F-35 Lightning II katapult teszt

By  | 

A Lockheed Martin által gyártott F-35 Lightning II egy egyszemélyes szuperszonikus vadászgép,melyből az USA hadserege éppen 2400 db-ot rendelt be nem kevesebb, mint 238 milliárd dollárért. Akárcsak egy új autóban a légzsák, egy harci gépben jó esetben a szériafelszereltséghez tartozik egy katapult. Hasonlóan a légzsákhoz a katapult is egy egyszerhasználatos eszköz, egyszer kell csak működnie, de akkor nagyon. Viszont egy egyszemélyes gép esetében a valós tesztelése nehézségekbe ütközik, hacsak nem akarnak minden alkalommal egy gépet is beáldozni.

A katapultokat gyártó brit BAE Systems megoldotta a problémát: mini vidámparkot, sínpályát épített, melyen egy 960 km/h sebességre gyorsuló sugármeghajtású F-35-ös pilótafülkével. Maga az F-35-ös egyébként kb. 1,6 Mach, azaz 2000 km/h sebessége képes, ha a rászabadítják a 190 kN-os tolóerőt gyorsul rendesen. Katapultáláskor azért visszavesznek a gázból. A katapult kar meghúzását követő harmadik másodpercben a pilóta már a géptől távol kinyílt ejtőernyővel ereszkedik lefelé. Maga a kilövés és a tető kirobbantása természetesen ennél jóval gyorsabban  történik.

Mivel a légzsákkal ellentétben a katapult nem ütközésre vagy helyzetre automatikusan aktiválódó szerkezet, hanem emberi döntés és beavatkozás szükséges, így  már csak egy kérdés maradt: crash-test dummy-val vagy egy vállalkozó kedvű szakemberrel tesztelik, akinek egy mezei hullámvasút vagy vidámpark már nem nyújt elég izgalmat és G-ket? Ja és a lényeg: videó a tovább után.

4 hozzászólás

 1. Tom

  2011. április 9. szombat at 22:54

  Ez kemééény! ha valóban ember ül benne, akkor nem lehet unalmas a melója. Ebéd után biztos nem csinálnám. fejem is leszakadna.

 2. psmith

  2011. április 10. vasárnap at 14:58

  Erről a videóról a paraszt bácsi és az ufo találkozása vicc jutott eszembe:
  – Hát az úgy vót, hogy este szántottam kinn a barázdába. Kurva sötét vót. Egyszercsak: Hú, mi a picsa!? Osztán megin’ kurva sötét vót.

 3. dgfsggsdg

  2011. április 12. kedd at 15:33

  nem egyszerűek 2400 db……. a jövőben is szeretnének még némi háborút ha jól sejtem… ennyi géppel mi a túrót akarnak már, nyolcfrontos hadviselést vagy mi a frászt…? egyszerre megtámadhatnák az összes eddigi ellenségüket repetából

 4. phemme

  2011. április 13. szerda at 14:20

  cserélik a gépparkot kedves „dgfsggsdg”, ez tartja életben a gazdaságukat(többek között)