Exkluzív Wallpaper* bringák – handmade

By  | 

Talán a legelismertebb, leginkább diktáló, etalonnak számító design, stílus és lifestyle magazin, a Wallpaper* szerkesztősége megbízásából két olyan limitált szériás bringa készült, melybe a felhívásra jelentkező, a világ különböző részein élő művészek, dizájnerek, kézműves mesterek adták bele tudásuk legjavát.

A klasszikus kerékpár forma újragondolása nem volt feladat, sokkal inkább az apró ötletes megoldások, minőségi alapanyagok használata és nem utolsó sorban az egyszerű és stílusos szállíthatóság. Alapelvárás volt, hogy sima, nem túl méretes poggyászként repülőgépre feladható legyen. A projektre elsősorban Amerikából, az Egyesült Királyságból és Japánból jelentkeztek formatervezők, váz építők, fényezés specialisták, nyereg készítők, bőrművesek, táskakészítők. Végül a vázat az Oszakában élő 71 éves mester Shuichi Kusaka készítette a Kinfolk zászlója alatt, a festés, színrefújás már Portlandban történt a Coat által, a nyereg a szakmában világhírű Brooks, míg a hordtáska Nivaldo de Lima nevéhez köthető. Apropó táska. Az „international bike” mindkét méretű verziója könnyedén szétszerelhető és egy kezelhető méretű, vállra akasztható szintén kézzel varrt táskába hajtogatható, pakolható, szállítható. A kisebb 54 cm-es vázzal rendelkező modell ára 2450 GBP (850 000,- Ft), míg az 58 cm-esért 3000 GBP-t (1 millió Ft) kell kicsengetni. A Nivaldo de Lima táska mindkettőhöz plussz 2500 GBP-be (875 000,- Ft) kerül.

A másik modellt, a városi bringát, a City bike-ot a Level márkanév alatt dolgozó japán Shiko Matsuda tervezte. Magas üléspozíció, elől-hátul dobfékek, melyek huzaljai a vázban kerültek elvezetésre, a hátsó csomagtartó helyett pedig a dupla váz közé helyezhető egy laptoptáska, hogy mindig szem előtt legyen. A festést két cég végezte. A tokiói Fuji Kogyo először krómba mártotta, majd egy aranyozott/tükröződő réteget kapott, majd jött a Kameari, akik a matt fekete felületeket vitték fel. A City bike-hoz szériatartozék irattáskát (amibe ez esetben a bringát sajnos nem lehet belehajtogatni) a legendás Brooks tervezte és készítette, természetesen a fehér nyereg ebben az esetben és az ő munkájukat dicséri. Árcetli: 1255 GBP (435 000,- Ft) táskával együtt.