Dell Latitude Z – vezetéknélküli töltővel

By  | 

A Dell márciusban már nekiugrott az Apple Air-nek Adamo fantázianevű laptopjával, azonban a héten megjelent Dell Latitude Z másfél centis vékonysága mellett további eddig nem látott extrákat kínál a 100m-es végkielégítésből laptopot választó felsővezetőknek vagy az autójukat beáldozó geekeknek.

Az másfél centisnek kikiáltott vékonyság igazából 2 cm a legvastagabb ponton. Szóval pár észrevehetetlen tizeddel vastagabb, mint az Air, na de akkor is az elől 3,5m magas turistabusz akkor sem fog átférni a ferihegyi gyorsforgalmi út 3,7m magasra szintezett felüljárói alatt, ha a hátulja 3,8m. Ez volt a felesleges kötözködés. A Dell Latitude Z a legvékonyabb 16 collos laptop, súlya mindössze 2 kg és úgy ahogy van gyönyörű.

A Latitude Z egyik legfontosabb újdonsága a plussz 400 dollárért rendelhető vezetéknélküli töltő. A vékony állványra helyezett laptop vezetékek csatlakoztatása nélkül automatikusan elkezd tölteni. Ha otthon szívesebben használunk asztali monitort és normál billentyűzetet, akkor a szintén vezetéknéküli dokkolónak köszönhetően a gépet elő sem kell vennünk a táskánkból, hogy az íróasztalnál ülve dolgozhassunk vele.

Ma már szinte minden laptopban megtalálható a beépített webkamera, így a Latitude Z-ben is. Azonban az autofókuszos kamera egyéb trükkökre is használható. Például a hozzáadott szoftver segítségével az elé tartott névjegykártyákat scannelhetjük, digitalizálhatjuk másodpercek alatt. Az viszont nem derül ki a demo videóból, hogy a névjegykártyákon kívül hosszabb A4-es anyagokat vajon be OCR-ezhetünk-e vele.
A webcam-hez biztonsági funkció is társul. Érzékeli ha felállunk az asztaltól és elmegyünk a gép elől. Pár másodperc múlva bekapcsolja a jelszavas védelmet és nem hagyja, hogy idegenek olvassanak bele a nyitva felejtett levelezésünkbe.

A legizgalmasabb újítás pedig a második proci és Linux alapú oprendszer, mely egy pár mp alatt bootolni képes okostelefon funkcionalitású rendszert kínál. Szinte azonnal hozzáférünk az emailjeinkhez, web böngészőhöz, naptárhoz, konkatlistához, szövegszerkesztőhöz, táblázatkezelőhöz. Viszont ez a rendszer csak a szokásos energiszükséglet töredékét használja, így akár egy mobiltelefonhoz hasonló több napos készenléti idő kényelmét élvezhetjük.

A vezérlésbe is került némi újítást vinni. A multitouchpad, akár csak egy iPhone érintőképernyője tudja a kétujjas zoomolást, forgatást, scrollozást. De, ami a legjobban tetszik (mivel ki nem állhatom a tochpadeket, éljen az egér!), hogy a 1600*900-as képernyő kerete is érintésérzékeny, így annak káváján végighúzva ujjunkat simán scrollozhatunk (EdgeTouch), illetve egyéb navigációs trükkök is elérhetőek.

Ami a teljesítményt illeti 1.4GHz vagy 1.6GHz Core 2 Duo procival 2 illetve 4GB DDR3 RAM-mal rendelhetjük. Winyó helyett 64-128-256GB SSD meghajtók közül válogathatunk. Sőt egy másodlagos SSD meghajtót is kérhetünk. A megjelenítésért egy Intel 4500MHD felel. Természetesen a WiFi, Bluetooth kapcsolat, kártyaolvasók, ujjlenyomatolvasó sem hiányozhat. Optikai meghajtót alapból nem tartalmaz, de a géphez hasonlóan csinos, desigban passzoló külső eszközökkel bővíthető.
A belépőmodell $1999 (370 000,- Ft), míg ha minden extrát beikszelünk, akkor könnyen $4100-ra (759 000,- Ft) duplázhatjuk az árcetlit.

Videók a tovább után!