Filléres laptop a Sungworld-től

By  | 

Kezdetben vala a százdolláros laptop, az OLPC (one laptop per child) azaz a minden gyermeknek latopot projekt, a világ legelmaradottabb helyire. A laptop aztán körülbelül a duplájából több mint 200 dollárból készült el végül, ha jól emlékszem.

A mindent tizedéből lemásolunk Kína éppen a MacBook Air-t próbálta fröccsöntött műanyagból klónozni, ami megjelenésre egész jól sikerült, legalább is így fotó alapján, azonban minden más paraméterében elmaradt a "versenytárstól". A próbálkozás azonban mégsem volt teljesen eredménytelen, hiszen ha az eredeti cél nem is teljesült, megszületett a világ legolcsóbb notebookja. Árcetli: 500 yuan (kb. 12 990,- Ft), azaz valóban $100 alatt van.

Persze ezért az árért, amiért legfeljebb egy akciós mobilt kaphatunk idehaza, ne számítsunk túl sokra. 7 collos 800×480-as kijelző, 128 MB RAM, 1 GB háttértár, mely micro SD-vel 16 GB-ra bővíthető, Wi-Fi, 1800mAH aksi, ARM 9 architektúrás 300 MHz VIA VT8500-as proci (mely kb. egy Pentium 3 sebességével ér fel). Méretei: 700 g és 23.5mm x 16.5mm x 28.4mm. Szemfülesek észrevehetik, hogy ez utóbbi adat nyilvánvalóan nem fedi a valóságot, viszont eddig több mint tíz forrást ellenőriztem, melyek gondolkozás nélkül átvették ezt a valótlan 2x2x3 cm-es kiterjedést az igazi adat pedig sehol….
A Sungworld annyit sem tud, mint egy belépőszintű netbook, azonban ha csak emailezésre, korlátozott böngészére, esetleg jegyzetelésre használjuk, akár meg is érheti az árát. Ha jobban belegondolunk pár éve pendrive-ot sem kaptunk ennyiért, ennek meg képernyője és billentyűzete is van.