Csöves erősítő PC-hez – Neuhaus T-2

By  | 

Tegye fel a kezét ki hallgat vinylt (~bakelit) vagy ki büszkélkedhet otthon esetleg egy csöves erősítővel? Gondolom nem sokan, pedig a sokat hallott radikális fájtfülűek erre a kombóra esküsznek és mereven hátat fordítanak a veszteséges formátumoknak, mint az MP3 vagy a WMV és a PC-s hangkártyáknak. Ők azok, akik mindent beáldoznak a minőség oltárán és ha már számítógépen kénytelenek zenét hallgatni, akkor csakis FLAC-et, nem baj, ha 4-5x annyi helyet foglal el ugyanaz az album a winyón. Nekünk mezei halandóknak, akik csak a tűpattogást hallják a vinylen marad az mp3, hiába magyarázzák a kiterjesztett mélység dimenziókat, a részletgazdagságot és a melegebb hangszínt.

A vájtfülűek viszont örülhetnek, mert megjelent az első direkt számítógéphez tervezett csöves erősítő a Neuhaus T-2. Alapvető működésbeli tulajdonsága, hogy véletlenül sem a hangkártya jack kimenetére csatlakoztatjuk, hanem az egész hangkártyát messziről megkerülve USB keresztül érkezik az érintetlen digitális hangfolyam az erősítőbe, mely a saját beépített digitális-analóg konverterével (DAC) alakítja át a nullákat és egyeseket analóg zenévé. Természetesen a Neuhaus T-2-es képességeit hiába vesztegetjük, ha mp3 a forrás, mindenképpen valami veszteségmentes formátum legyen a bemenet, úgy villantja csak ki a kiváló DAC és a csöves technológia az igazi erejét.

Neuhaus T-2 kivülről a manapság oly divatos zongoralakk fekete felületet kapta, egyszerű, letisztult kezelőfelület, nagy gombok, csak a szükséges ki-bemenetek a sérülékeny csöveket pedig egy bukókeret védi. Árcelti egyáltalán nem veszélyes: $795 (149 000,- Ft)


Ha pedig egy jó hangfalszettet is választanánk hozzá, akkor sem kell messzire mennünk. A Neuhaus Laboratories a Definitive Technology díjnyertes hangfalait ajánlja, melyek közül a legkisebb könyvespolcra, számítógép mellé helyezhető példány is hozza a 30kHz-et, legalábbis papíron: StudioMonitor 350 (99 000,- Ft/pár). Aztán eggyel feljebb a Pro800, amihez már egy mélynyomó is jár (195 000,- Ft / a 2.1-es rendszer). A BP7006-ös már profi cucc kb. 259 000,-Ft/pár árcetlivel, míg az abszolút csúcsot (lásd fotó) a high-end Mythos STS széria képviseli melyből 590 000,- Ft-ot kell lecsengetnünk egy párért.