A cápadressz cápatámadás ellen is véd

By  | 

Évente átlagosan 60-70 cápatámadás történik a világban, 2009 rekord év volt, ekkor 96 támadást regisztráltak ebből 8 volt halálos kimenetelű, lehulló kókuszdió viszont 270 ember halálát okozta, a jó marketing miatt mégis a cápától rettegnek az emberek, nem a kókuszpálmától. Sőt a cápa általi végzetnél gyakoribb, hogy valaki a saját ágyából szerencsétlenül kiesve halálozik el vagy még abszurdabb, de szintén gyakoribb, hogy halálra lapítja egy a rugdosástól magára döntött italautomata, szintén előkelőbb helyen áll a villámcsapás és a balkezesek által használt jobb kezes eszközök miatti vég.

SAMS_06

Na, de vissza a cápákhoz! Az ausztrálokat különösen érzékenyen érinti a cápaveszély, főleg a déli és nyugati partoknál évente átlagosan egy haláleset írható a számlájukra, de csak tavaly 5 halálos kimenetelű támadás történt. A nyugat-ausztráliai egyetem óceanológiai intézetének két professzora a baleseti statisztikák javítása érdekében különleges ruházatot fejlesztett ki, amikkel biztonságban átvészelhető a szörfözés, illetve a búvárkodás a veszélyesebb vizeken.

SAMS_05

A Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) cápariasztó dresszek közül a Diverter nevű modell sötét-fehér csíkos mintázata erősen hasonlít egy mérgező haléhoz, így azt a cápa nagy valószínűséggel békén hagyja, ellentétben például egy sima fekete búvárruhával, ami nemigen fog visszatartani egy tigriscápát a nassolástól.

SAMS_04

A másik ruhatípus az Elude kék dressze, ez a modell nem meglepő módon a víz kék és zöld árnyalatait imitálja, így a hullámzó minták jó eséllyel elbújtatják az embert a cápa tekintete elől, illetve legalább egy kis időre összezavarják, ami életmentő is lehet.

SAMS_03

A cápák ugyanis nagyrészt színvakok, a fekete és fehéren kívül nem sok színt képesek megkülönböztetni, viszont a sötétebb és világosabb árnyalatokat azért érzékelik, arról nem is beszélve, hogy amúgy rendkívül élesen látnak. Épp ezért a cápariasztó védőruhák nem nyújtanak 100%-os védelmet, pláne zavarosabb vizekben vagy nagyobb mélységekben, ám a készítők meglehetősen bizakodóak, és évekig folytatják majd a teszteléseket a déli vizeken, ahol többek között nagy fehér cápák elleni színkombinációkat is kipróbálnak majd.

SAMS_02