Programajánló: Bécs, bor és dizájn

By  | 

Bécs Budapesttől autópályán alig 2 óra és ahogy azt a hétvégén megtapasztaltuk, nem csak vásárolni érdemes kiugrani. Bécs ősszel remek borokkal várja a látogatókat, nem beszélve az éppen most zajló bécsi design hétről.


A bécsi a világ egyetlen borvidéke, mely teljes egészében a város határain belül fekszik

Több mint 2000 év után a bécsi bortermelés divatosabb, mint valaha. A tradicionális borozók vendégköre az utóbbi időben egyre inkább megfiatalodik. A megújult vendégkör nagyra értékeli a borozók kötetlen hangulatát, a finom borokat és uzsonnákat, és eközben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a minőségi borok kóstolására. A fiatal, ambiciózus borászok képesek bebizonyítani, hogy a rizling vagy a fehérburgundi az ország legjobb borai közé tartozik, és ennek köszönhetően a bécsi bor fokozatosan meghódítja a várost is. A „bécsi újbor” október végi bemutatója jól példázza a bécsi borok erős jelenlétét a városban.

A bor és a dizájn találkozása ebben az esetben nemcsak arra vonatkozik, hogy a művészek és kreatívok szívesen merítenek ihletet egy pohár finom borból — hanem arra is, hogy az utóbbi években a modern dizájn egyre szorosabb kapcsolatot ápol a bécsi borokkal és borászatokkal. A bor és dizájn ezen találkozása hatással bír a poharak változatos formavilágára, az üvegek és címkék kialakítására, de még a borospincék innovatív építészeti megoldásaira is. Fő törekvésként jelenik meg, hogy a szükségeset és hasznosat tetszetős külsővel és látvánnyal kombinálják.

Kis boltok, műhelyek, galériák, nagy múzeumok, építészeti látványosságok… így néz ki egy séta Bécsben. A kreatív szellemiséggel megáldott művészek mindig is jól érezték magukat Bécsben, Európa szívében. A kultúrák és a nemzetek keveredése, a megnyugtató hangulat és a nyitottság tökéletes táptalajt nyújtanak a művészet és a kultúra fejlődéséhez. A cipészettől a porcelánkészítésig, a bútoroktól a grafikáig, az ékszerektől az építészetig. Bécsben a dizájnt illetően rengeteg látnivaló akad.

Nyereményjáték és kiemelt események a tovább után =>

Az itthoni borfesztiválok és szüreti szezon végével érdemes kiugrani Bécsbe, akár egy hoszúhétvégére, akár hétközben, aki megteheti. A város látványosságain kívül gazdag programok várják a látogatókat. Október 1.–november 30. között pedig a Bécs, bor és dizájn” nyereményjáték fődíjaként 1000 palack bécsi bort nyerhet, emellett 100 bécsi dizájntermék is kisorsolásra kerül, valamint 10 000 azonnali ajándék vár a vendégekre a bécsi Tourist Info irodában (1. kerület, Albertinaplatz, nyitva mindennap 9–19 óra között).

Kiemelkedő események
• A bécsi dizájnév fénypontja a Bécsi Dizájnhét, amely 2008. október 2–12. között a használati cikkek, ruhák, bútorok és az ipari dizájn sokszínűségét mutatja be és teszi kézzel foghatóvá.
• A „Blickfang” névre hallgató vásár és kiállítás alkalmával, 2008. október 17–19. között ruhákat, ékszereket és bécsi kézműves tárgyakat láthatnak és vásárolhatnak a érdeklődők.