Canon PowerShot G1 X a legújabb csúcskompakt

By  | 

[CES2012] A konkurencia képviselői által ősszel bemutatott tükör nélküli cserélhető objektíves gépek után a Canontól is hasonló megoldásra számítottunk. A reakció karácsony előtt nem érkezett még, így minden jel arra mutatott, hogy kivárnak a CES-ig és így is lett. A Canon PowerShot G1 X modell személyében azonban egy nem várt, de frappáns válasz érkezett. A Canon úgy döntött (egyelőre), hogy a kompaktokban nincs szükség cserélhető lencsére, a jobb képminőséget másik irányból közelítik meg, és a kompaktokban soha nem látott nagy méretű szenzorral igyekeznek alternatívát kínálni.

Pár apró feliratot és design elemet leszámítva mintha csak egy PowerShot G12-tőt tartanánk a kezünkben, azonban érezni, hogy van benne anyag. A fémházas gép egy picit nehezebb és valamivel tömzsibb, de csak annyira, hogy még ne lógjon ki a kompakt kategóriából. A motorháztető alatt azonban a G12-ben lévő szenzornál egy 6,3-szer nagyobb felületű érzékelő (18,7* 14 mm) található, akkora mint amekkora az EOS 600D-ben is figyel.


Canon Powershot G1 X vs. G12

A nagyobb méretű érzékelő segítségével könnyebben szabályozható a mélységélesség, valamint több lehetőség nyílik a témák háttértől való elkülönítésére. A továbbfejlesztett dinamikatartománynak köszönhetően ugyanazon a képen pontosan rögzíthetőek az árnyékos és világos részek is. A lapkára épített zajcsökkentő nagy ISO érzékenység esetén is biztosítja a képek tisztaságát, a 4 csatornás kiolvasási technológia pedig a gyors működést garantálja.

A fényképezőgép HS System rendszere – a nagy érzékelőnek és a DIGIC 5 processzor nyújtotta előnyöknek köszönhetően – a kompakt fényképezőgépekben elsőként biztosítja a 100–12 800, teljes felbontású ISO tartományt, elfogadható zajszint mellett.

A Canon PowerShot G1 X az EF objektív-technológiával azonos tervezési, gyártási és minőségbiztosítási eljárásokkal készült objektíve professzionális szintű képminőséget biztosít a felhasználók számára. Az ultramagas törési mutatójú aszferikus (UA) elemeknek, és precíziós üvegöntési technológiának köszönhetően a kompakt objektívvel készített felvételek még a vájtszemű fotósoknak sem fognak csalódást okozni. Természetesen így a superzoom is felejtős, de a  4-szeres optikai zoomtartományból (28–112 mm) kihozták, amit lehetett. A 6 lamellás rekesz a nagyméretű érzékelővel kombinálva korrekt elmosódó hátterek készítésére alkalmas.

További funkciók, paraméterek: Full HD videó rögzítés, sztereó hang, 4 fokozatú képstabilizátor (IS), ND szűrő,  teljes manuális mód, 14 bites RAW támogatás, 4,5 kép/mp sorozatfelvétel, rozsdamentes acél váz, 3 collos kihajtható LCD kijelző,  beépített vakuk, Speedlite vakupapucs, kézi éjszakai mód,  HDR mód.

4 hozzászólás