Canon PowerShot G1 X a legújabb csúcskompakt

By  | 

[CES2012] A konkurencia képviselői által ősszel bemutatott tükör nélküli cserélhető objektíves gépek után a Canontól is hasonló megoldásra számítottunk. A reakció karácsony előtt nem érkezett még, így minden jel arra mutatott, hogy kivárnak a CES-ig és így is lett. A Canon PowerShot G1 X modell személyében azonban egy nem várt, de frappáns válasz érkezett. A Canon úgy döntött (egyelőre), hogy a kompaktokban nincs szükség cserélhető lencsére, a jobb képminőséget másik irányból közelítik meg, és a kompaktokban soha nem látott nagy méretű szenzorral igyekeznek alternatívát kínálni.

Pár apró feliratot és design elemet leszámítva mintha csak egy PowerShot G12-tőt tartanánk a kezünkben, azonban érezni, hogy van benne anyag. A fémházas gép egy picit nehezebb és valamivel tömzsibb, de csak annyira, hogy még ne lógjon ki a kompakt kategóriából. A motorháztető alatt azonban a G12-ben lévő szenzornál egy 6,3-szer nagyobb felületű érzékelő (18,7* 14 mm) található, akkora mint amekkora az EOS 600D-ben is figyel.


Canon Powershot G1 X vs. G12

A nagyobb méretű érzékelő segítségével könnyebben szabályozható a mélységélesség, valamint több lehetőség nyílik a témák háttértől való elkülönítésére. A továbbfejlesztett dinamikatartománynak köszönhetően ugyanazon a képen pontosan rögzíthetőek az árnyékos és világos részek is. A lapkára épített zajcsökkentő nagy ISO érzékenység esetén is biztosítja a képek tisztaságát, a 4 csatornás kiolvasási technológia pedig a gyors működést garantálja.

A fényképezőgép HS System rendszere – a nagy érzékelőnek és a DIGIC 5 processzor nyújtotta előnyöknek köszönhetően – a kompakt fényképezőgépekben elsőként biztosítja a 100–12 800, teljes felbontású ISO tartományt, elfogadható zajszint mellett.

A Canon PowerShot G1 X az EF objektív-technológiával azonos tervezési, gyártási és minőségbiztosítási eljárásokkal készült objektíve professzionális szintű képminőséget biztosít a felhasználók számára. Az ultramagas törési mutatójú aszferikus (UA) elemeknek, és precíziós üvegöntési technológiának köszönhetően a kompakt objektívvel készített felvételek még a vájtszemű fotósoknak sem fognak csalódást okozni. Természetesen így a superzoom is felejtős, de a  4-szeres optikai zoomtartományból (28–112 mm) kihozták, amit lehetett. A 6 lamellás rekesz a nagyméretű érzékelővel kombinálva korrekt elmosódó hátterek készítésére alkalmas.

További funkciók, paraméterek: Full HD videó rögzítés, sztereó hang, 4 fokozatú képstabilizátor (IS), ND szűrő,  teljes manuális mód, 14 bites RAW támogatás, 4,5 kép/mp sorozatfelvétel, rozsdamentes acél váz, 3 collos kihajtható LCD kijelző,  beépített vakuk, Speedlite vakupapucs, kézi éjszakai mód,  HDR mód.

4 hozzászólás

 1. András

  2012. január 9. hétfő at 20:32

  Szép, és ha nem lenne már egy G12-m, akkor vennék egy ilyet.

 2. SeeMe tömeges SMS küldés

  2012. január 10. kedd at 09:43

  Nehéz döntés lesz ez és a Sony NEX-5N között :)

 3. kesztió

  2012. január 10. kedd at 10:14

  Ezzel a fényerővel (főleg a teleobjektív végén) a jó háttérelmosás mondjuk mese. Amúgy nem mondom, ügyes kis gép, de felejtse el a Canon, hogy ezzel esetleg kicsit is megrengette volna a rendszerkompakt-piacot. És az autofókusz-sebességről még nincs adat, de nem nagyon tudunk arról, hogy a Canon rendelkezne a többi gyártóhoz hasonlóan a gyors kontraszt-alapú élességállítás technológiájával.

 4. Oszetzky Gábor

  2012. június 14. csütörtök at 12:00

  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már 1-2 hónap óta nyűhetem a G1x-et.
  Véleményem: kifogástalan képminőség minden felvételnél, ha a fotós odafigyel a készítésre. Időt kell hagyni az AF-nek, mert ez nem EOS gép, bár kellő figyelemmel és gyakorlattal EOS minőséget várhatunk tőle. (hozza is!)
  El kell fogadni az objektív korlátait, én a képeim java részét utólag croppolom, észrevehető minőségromlás nélkül.
  Ügyes, jó gép, nagyon kedvelem, és főleg: nem bánom, hogy megvettem!