Ariel Atom szimulátort a nappaliba 12 millióért

By  | 

Ha eddig a lakásba akartunk szimulátort építeni, rádásul az asszonnyal az élen a teljes családot is sikerült erről meggyőzni, hogy az nekik is jó lesz, akkor is legfeljebb egy ülés + forcefeedback kormány + pedálok + 3 monitor kombóig juthattunk el, hacsak nem magunk álltunk neki építeni valami durvábbat.

Mostantól változik a helyzet. A Motion Simulation az Ariel Atom gyártójával vállvetve megalkotta TL1-es szimulátort, melyet a megfelelő anyagi fedezet birtokában bárki berendelhet házhozszállítással. Aki nem hallott még az Ariel Atomról, annyit érdemes tudni, hogy az Ariel Atom 500-as minden kilójára jut nagyjából egy lóerő, így 2,3mp alatt van százon és a Top Gear tesztpályáján a legjobb köridővel evör olyan autókat utasított maga mögé, mint a Bugatti Veyron SS, a Lamborghini Aventador , a Nissan GT-R vagy a McLaren MP4-12C.

A körülbelül 2,7 méter átmérőjű kapszulában figyel a világ első 180 fokos félgömb projektora, mely részletgazdag 7 megapixeles 5760 x 1200-as felbontással vetíti körénk az versenypályát. A hatalmas űrtojást úgy tervezték, hogy bármelyik alkatrésze beférjen egy brit standardoknak megfelelő 62 cm széles egyszárnyú ajtón, így akár a kisszobában is összerakható, feltéve, ha legalább 3-4 méter hosszú és a belmagassággal sincs probléma. A szimulátor akárcsak egy autó számos színben (zöld, piros, narancs, kék, ezüst, fehér ) választható vagy akár egyedi mintázattal, csíkozással is rendelhető.

A vezetőt körbeölelő, kamion szélvédő méretű virtuális panoráma persze csak a kezdet. Az ülés, a pilóta fülke a pálya fizikáját lekövetve, ráz, mozog, rángat, kanyarban picit megdől, illetve a játék stílusának függvényében  három különböző szögben dönthető: Tourig módban szinte személyautós az ülés, GT módban már jobban döntve laposabban ülünk, F1 módban pedig szinte már hanyatt fekszünk.

A szimulátor a legtöbb jelenleg kapható pedál és kormányszettel kompatibilis, a motorbőgésről pedig egy masszív surround szett gondoskodik. Egyes források szerint PS3-mal és Xbox 360-nal is kompatibilis, azonban a gyártó site-ja csak performance PC-ket emleget egyelőre.

Végül nézzük a mocskos anyagiakat. A szett három különböző kiépítésben érkezik. Az alap TL1 egy gyakorlatilag üres kapszula állítható üléssel, de projektor, kormány, pedálok belső alkatrészek nélkül: GBP 11.500 (4,1 millió Ft). A TL1s már egy további kütyük beszerzése nélkül önmagában is használható szettet biztosít: 3 standard felbontású projektor (3 megapixel), integrált power PC, surround hang, fülke mozgatása: GBP 16.500 (5,9 millió Ft). A csúcsmodell a TL1 Professional: itt már megkapjuk a 7 megapixel összfelbontású projektor szettet, kormányt, pedálokat, egyedi designt, illetve 24/7 folyamatos üzemben használhatjuk bírni fogja. Ez már GBP 33.950 (12 millió Ft). Ja és minden ár nettó, ÁFA nélkül értendő. Egyébként 12 millióért akár egy alap 300 lóerős Ariel Atom 3-at is megvásárolhatunk, ami azért lényegesen nagyobb élményt nyújt, mint egy szimulátor a nappaliban…