EHang 184: óriás drón szállhat fel emberrel a fedélzetén

By  | 

Az idei CES-t körbejárva az egyik leglátványosabb dolog, amibe belefuthatunk az az EHang 184, egy emberléptékű drón, a kínai EHang fejlesztése. Igen, egy humonoid utas befogadására alkalmas teljesen autonóm, pilóta nélküli repülő eszközről, quadcopterről van szó. Mintha LEGO figura méretűre zsugorítanánk magunkat és bepattanánk egy Bebop vagy egy DJI pilótafülkéjébe, érkezik a Jetsons korszak.

ehang-184-dron-13

A 2014-ben alapított EHang-nek mostanáig több mint 50 millió dollár (15 Mrd Ft) kockázati tőkét sikerült bevonnia, így ugyancsak sikeres startupnak mondható, amiben nem csak az alapítók hisznek. Ennek ellenére merész elképzelés, hogy ez lenne a közlekedés jövője, sokkal inkább csak egy látványos marketing akcióról van szó (amivel a jelenleg kereskedelmi forgalomban is elérhető népszerű drónjaikat, pl. a Ghost, támogatják), mintsem a közeljövőben a mindennapok részéve váló közlekedési formáról. Mindezek ellenére azt állítják, hogy a 200-300.000 dollárért (55-85 millió Ft) hamarosan előrendelhető lesz és év végére szállítani tudják. Hajrá!

ehang-184-dron-04

ehang-184-dron-07

Ami a specifikációkat illeti egy kb. 2 méter hosszú, 200 kg önsúlyú járgányról van szó, amely egy max. 100 kg-os utast képes 500 méter magasan 100 km/h sebességgel, 23 perc alatt kb. 20 km-re repíteni, azaz körülbelül reggel munkába, majd 2-4 óra töltést követően a nap végén haza. A 4 kar végén 2-2, összesen 8 db rotor figyel, melyeket 106kw összteljesítményű elektromotor hajt meg. Az ajtók akárcsak egy lambóban felfelé nyílnak.

ehang184

ehang-184-dron-11

A drón teljesen önjáró, automatikusan közlekedik, az utasnak azon kívül, hogy az érintőképernyőn összekattintja az útvonalat, vagy csak megadja a célpontot, nincs ráhatása a repülésre. Veszélyes üzemnek hangzik, igaz a 4-es metróból is éppen most szerelik ki a vezetőfülkéket, hogy a robotpilóta vegye át 100%-ban az irányítást. A drón fejlesztői szerint, ezzel éppen hogy a közlekedés legnagyobb rizikófaktorát az emberi hiba lehetőségét iktatják ki.

ehang-184-dron-10

Természetesen az EHang fel lesz vértezve az összes elérhető fail-safe megoldással, így a 8 közül több rotor leállása esetén sem billen ki egyensúlyából, rendellenes működés vagy fogyóban lévő üzemanyag esetén azonnal megkezdi a biztonságos landolást.

https://www.youtube.com/watch?v=IrPejpbz8RI

Az EHang demo video egyelőre sajnos csak CGI, pedig láttunk már valóban emberrel a hátán felszálló drónt, igaz nem túl magasra és nem sok percig…