Röntgensisak vadászpilótáknak

By  | 

Mintha egy meg nem valósult Terminator koncepció nézne velünk farkasszemet. A búra alatt hús-vér ember figyel, szeme színét csak a speckó sisaknak köszönheti, melyet jelenleg a brit hadsereg tesztel szorgosan. Célja, hogy a pilótát rakétázás közben ne zavarja a B oszlop a kilátásban és a holt teret is jól belássa, hátha valaki előzni készül. Persze azért ennél egy kicsit többről van szó.

A repülőgép külsejét telepakolják kamerákkal, melyeknek a real-time képét bevezetik a pilóta fülkébe, majd kivetítik a sisak maszk részébe, ezzel 360 fokos kitekintés kínálva minden irányba, forgassa bármerre is fejét a pilóta. Így a gépben ülve úgy tűnhet, mintha nem is lenne körülöttünk gép egyáltalán, ami azért valjuk be para lehet, bár a pilóták között nem jellemző a tériszony.

Az infrakameráknak köszönhetően a pilóta, ha éjjel lefelé néz láthatja maga alatt a tájat vagy a bombázni való célpontokat, különösen, hogy a barátságos és ellenséges objektumok megjelölésében egy speckó szoftver is segítségée van.

A rendszer darabja 140 millió dollár (24,5 mrd Ft). A brit hadsereg pedig nem sajnálja a pénzt, hogy a pilóták örömére karácsonyra 150 gépet felszereljen ezzel a kütyüvel.