3D bio-printer – nyomtasson szerveket!

By  | 

Kézzelfogható 3D tárgyakat, mobiltelefon prototípust, épületmakettet vagy fürdőkacsát már évek óta nyomtathatunk, ha pénztárcánk engedi, de így 2010 elején egy még durvább előrelépés történt a 3D nyomtatás területén.

A 3D bio-printer sejteket képes háromdimenziós szerkezetekbe rendezni, mely olyan fantasztikus dolgok előreállítására képes, mint egy mesterséges fog, vagy komplex máj vagy veseszövetek. A fekete doboz mögötti működést természetesen titok övezi, de ha felfednék, akkor sem valószínű, hogy hitelesen el tudnánk magyarázni, így megelégszünk annyival, hogy a bio-printerben egy lézer-kalibrált nyomtatófej szorgoskodik, ami pedig a felhasználási területét illeti rendkívül rugalmas, gyorsan átprogramozható különböző speciális célfeladatokra.
A bio-printer promótálásáért és kutatóintézetekben való elterjesztéséért a san diego-i Organovo felel. A napokon belül sorozatgyártásba kerülő különleges hardver már januárban megjelenhet a világ vezető laboratóriumaiban.

Mindenesetre az a nagy piros gomb a bal alsó sarokban hordoz némi feszültséget. A tudat, hogy az elszabadult frankensteini szörnyek és a világvége csak az őrült professzor reflexein múlik egyáltalán nem megnyugtató.

Kapcsolódó cuccok:

1 hozzászólás