Utópia a tengeren – a szabadelvűség szigetei

By  | 

Győrfi András - Seatreading I. helyezett: The Swimming City

 

A PayPal online fizetési szolgáltatás alapítója, Peter Thiel nem kis összeget, 1,25 millió dollárt adományozott a Seatsteading Institue-nak, aminek nem kevesebb a célja, mint hogy nemzetközi vizeken úszó szigeteket hozzanak létre. A 2008-ban alakult intézet azt tervezi, hogy az olajfúró platformokhoz hasonló konstrukcióban mesterséges felszíneket hoznak majd létre, lehetőleg nemzetközi vizeken, ahol nem tartoznak más állam fennhatósága alá, és ahol nem érvényesek a nemzetközi szerződések, tehát tulajdonképpen egy új ország alapítása lenne a végcél, elsőként San Francisco partjaitól 200 mérföldre.

Győrfi András - Seatreading I. helyezett: The Swimming City

 

Az elképzelés elég meredek, az új telepeken ugyanis a szabadelvű ideológia alapján szerveződne majd a társadalom, ennek megfelelően nem épülne ki a jóléti társadalom, nem lenne minimálbér és egyéb szociális juttatás, az építkezésben nem lennének korlátozások, a fegyvertartást minimálisan szabályoznák. Teljesen más lenne a gazdasági és adózási rendszer, nem véletlen, hogy elsőként egy irodai parkot hoznak létre San Francisco mellett, valami pénzt mégiscsak ki kéne termelni belőle.

Thiel tisztában van vele, hogy sokan lehetetlennek és kivitelezhetetlennek tartják az ötletet, de nem aggódik túlságosan, és persze kísérletnek sem rossz, eddig ugyanis sehol sem valósult meg szabadelvű, utópisztikus rendszer a világban, a gazdátlan szárazföldi területek pedig ugye már rég elfogytak, nem maradt más terep, csak a nyílt tenger. A Seatreading Institute alapítója, Patri Friedman (Milton Friedman neves közgazdász unokája) tervei szerint egy éven belül elkezdik a projektet, 7 év múlva pedig az első telepek is elkezdhetnek működni. Némi esélye azért van annak, hogy egy sima offshore-adóparadicsom lesz belőle, ki tudja.

update 08.31: A poszt írásának időpontjában még nem voltunk vele tisztában, olvasói kommentből kaptuk az információt, hogy a hírnek magar vonatkozása is van, nem is akármilyen, büszkék lehetünk: a  Seatreading úszó szigetek 3D-s látványtervére kiírt pályázatán Győrfi András (29) fenti munkája első helyezést ért el, amivel elhozta az $1000-os fődíjat, egy meghívót a Seatreading konferenciára és elkészítik a 3D terv makettjét is.

Seastead

10 hozzászólás

 1. :-/

  2011. augusztus 24. szerda at 08:23

  Szívesen vennék ilyen országban lakást:
  – ahol nem cseszeget az APEH, nem kell mindent túladminisztrálnom és attól rettegnem, hogy mire nem gondoltam még ami miatt majd jól megbüntetnek
  – nem kell a bevételem nagyobbik felét adó címszó alatt korrupt politikusoknak adni
  – nem bélyegeznek erkölcstelennek ha nyári melegben meztelenül megyek ki a szabadba
  – nem büntet rendőr azért is ha nem szabályosan fingok

  • M

   2011. augusztus 24. szerda at 23:24

   Szerintem te nem érted a fejlett társadalom működését. Leülhetsz, egyes, irány a dzsungel!

   • :-/

    2011. augusztus 25. csütörtök at 21:09

    De értem, csak nem szeretem… ;) Irány a dzsungel!

   • belabacsi

    2011. augusztus 25. csütörtök at 22:10

    igazad van.

 2. Kovács Erni

  2011. augusztus 24. szerda at 08:26

  Sajnos kevés az információ ahoz hogy hozzászóljak de talán mint ötlet teccik.

 3. He

  2011. augusztus 24. szerda at 09:27

  Nem azért, de 1,25 millió dollár nem kevés egy kicsit egy ekkora projecthez?

 4. okoska

  2011. augusztus 24. szerda at 15:22

  “sehol sem valósult meg szabadelvű, utópisztikus rendszer a világban”

  dehogynem…a rovarok és a robotok is mind így működnek. :)

  Az olyan alapvető emberi jellemvonásokat, mint a rend és a hierarchia iránti igény, amely évmilliók óta bennünk van, meg egy hessegetéssel el lehet söpörni, ugye :)

 5. Pingback: Utópia a tengeren – a szabadelvűség szigetei | szimpatikus.hu trackback proxy

 6. Molly

  2011. augusztus 30. kedd at 09:51

  Törvények azért lennének? Vagy le is lőhetem a szomszédot?

 7. Pingback: Új ország alapítása | Gépnarancs