Ami fölszállt, az valahogy le is jön? – Zephyr napelemes repülőgép

By  | 

Svájcban még csak tervezgetik, a NASA több éves fejlesztőmunkája már öt éve hullámsírban pihen, erre egy brit haditechnikai cég, a QinetiQ (természetesen amerikai katonai támogatással) majdnem megcsinálja: a Zephyr napelemes kísérleti, legénység nélküli repülőgép — nem hivatalosan — 82 órát és 37 percet repült egyvégtében. Ezzel jelentős lépést tett meg azon elméleti cél felé, hogy egy robotrepülő bármeddig fent maradhasson, ami a gyakorlatban akár több évet jelentene.

A fecske alakú Zephyr kvázi perpetuum mobile, hiszen csak fényenergiára van szüksége, hogy aztán akár 18 km magasságban éjjel-nappal — igaz nem túl nagy sebességgel — repkedjen. A siker kulcsa természetesen a high-techben rejlik, a Zephyr építéséhez nagy valószínűséggel egyetlen egy olyan anyagot és alkatrészt sem használtak föl, ami földi halandónak hozzáférhető lenne. Közelebbről szénszálas szárnyak és propellertollak, ultravékony flexibilis napelemek és lítium-kén akkumulátorok figyelhetők meg, ráadásul mindezeket sikerült egy kb. 95%-os hatásfokú rendszerbe szervezni. És persze éljen az extrém tömegcsökkentés: a 18 méteres szárnyfesztáv ellenére a tömeg csak 31 kg (!) maradt.

Az irányítást bizonyos magasságig a földről, rádiókapcsolattal is lehet végezni; ekkor vagy beül valaki a szimulátor-szerű ál-pilótafülkébe (ahol kameraképet kap maga elé), vagy lazább napokon egyszerűen csak átkapcsolnak az operátor gépére kötött joystickre. Nagyobb magasságokban pedig műholdas kapcsolat vagy az előre betáplált útvonal él.

És hogy miért éri meg a Zephyr-projektre dollármilliárdokat elkölteni: mert a műholdaknál sokkal alacsonyabb költség és jóval nagyobb fokú mozgékonyság mellett jelentősen használhatóbb képeket tud közvetíteni, hiszen tudja követni a célterületet. Harcászati feladatra ugyanakkor nem alkalmas, hiszen lassú és védtelen, bár nehezen észlelhető. No meg persze vicces, amikor felszállás címén a katonai légibázis kifutópályáján három-négy ember sprintel vele. Videó a tovább után