És mégis mozog a Föld – PlayStation Move

By  | 

A Föld forgását nemcsak ingával mérhetjük, szemléltethetjük, hanem akár egy játékkonzol kiegészítővel a Playstation Move-val is. Otthon elvégezhető kísérlet következik.
A Foucault-inga egy, a Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault  francia fizikus találta fel. A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga, amelyet elsőként 1851-ben állítottak fel a párizsi Panthéonban.  A 19. században csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet Kamerlingh Onnes 1879-ben és Kunc Adolf 1880-ban. Utóbbi Szombathelyen történt meg. A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja lassan elfordul. A sarkokon a lengési sík egy nap alatt teljesen körbefordul. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt, Newton első törvényének megfelelően. (Wiki)

Na de hogyan fogjunk neki a kísérletnek, ha a panelban nem áll rendelkezésre a pantheoni 67 méteres belmagasság, ahova a 28 kg-os ingát tartó kötél kampóján felfúrhatnánk a felső szomszéd örömére? Nem kell kétségbeesni, ha van otthon Playstation és hozzá egy Move kontroller (igaz csak ez utóbbira lsz szükségünk), illetve egy 33/45 RPM-et forgó lemezjátszót kell még keresnünk a padláson, ezen felül csak a mágneses tekercsekre lesz szükségünk és jó pár óra kitartásra.

Ha az útmutató szerint sikerül konfigurálnunk a furcsa szerkezetet, akkor egy lemezjátszón forgó kontrollerhez jutunk, mely Bluetooth-on továbbítja az adatokat egy Linux-os PC-re és így mérni képes a Föld forgását, meghatározni merre van észak, illetve a földrajzi szélességét tartózkodási helyünknek. Precíz útmutató és forráskód is mellékelve a site-on.
Más giroszkópos, gyorsulásmérős eszköz is jó lenne, de a kísérletek alapján a Move érzékenysége, precizitása magasan veri az összeset. Olyannyira, hogyha a mostaninál pontosabb lenne, akkor könnyen rakétavezérlő alkatrésznek sorába osztályozhatná be az ITAR — derül ki a frappáns demonstrációs videóból a tovább után: