Rube Goldberg hamburgerösszerakó gép

By  | 

Rube Goldberg Pulitzer díjas karikaturista, aki leginkább egyszerű feladatokat extrém bonyolult módon ellátó gépeiről, azok rajzairól ismert. Bizonyára mindenki ismeri a 90-es évek egyik legizgalmasabb logikai játékát a Incredible Machines sorozatot, melyet a Rube Goldberg szerkezetek ihlettek, főhőse pedig maga Newton Mouse volt. Reklámokban is szeretik, a Honda  animációja valószínűleg szintén mindenkinek megvan.

A komplex Goldberg rendszerek megépítéséhez elengedhetetlen a türelem (nem árt ha mondjuk egy domino day-n edződtünk), kitartás, jó térlátás és a fizikai alapismeretek is jól jöhetnek.
Természetesen, mint mindenből ebből is évente megrendezésre kerül egy "világbajnokság". Az idei  verseny is kihívás elé állította a résztvevőket: egy olyan szerkezetet kellett összeácsolni, mely nem kevesebb, mint 20 lépésből rak össze egy hamburgert, salátával, ketchuppal, mustárral. Persze minél ötletesebb, látványosabb, meghökkentőbb, furmányosabb a megoldás és minél több lépésből áll annál nagyobb az esély a bajnoki cím elnyerésére. 

Azt hiszem a McDonald's menedzsmentje azonnal elsírná magát és hamarosan lehúzhatná a redőnyt, ha a minimálbéres diákokat a győztes szerkezetre cserélnék. Az idei nyertes ugyanis cseppet sem egyszerűen, 156 lépésben ugyancsak túlbonyolítva oldja meg a feladatot. Videó(k) a tovább után.

 

Rövid riport az idei versenyről és a hamburgerösszerakó gépről:

A japánok is jól nyomják:

Még durvább (szintén japánból):

A Honda reklám, ha mégsem lenne meg: