A patkány fölzabálja a DVD-ket – menüstől

By  | 

[index.hu] – Új távlatokat nyit a dvd-másolásban az ingyenes RatDVD. A program segítségével az extrák és menük hiánytalanul megmaradnak, de egy dvd mérete 1-3 gigabyte-ra csökken.

Világszerte egyre népszerűbb a filmletöltés, a Star Wars harmadik részét például az első 24 óra során kereken 10 ezer példányban töltötték le.  Bár a kedvelt kodekek, például a DivX megfelelő minőségű kép mellett interneten kezelhető (letölthető) méretűre zsugorítja a filmeket, a dvd-menüről, a rendezői kommentárról, a vágatlan jelenetekről és más bónusz anyagokról mostanáig le kellett mondani.

Ha védett, akkor ripelni kell. Ezen az áldatlan helyzeten kínál javítani a RatDVD. A fejlesztő programozók döntése alapján a program nem kezeli a másolásvédett lemezeket, vagyis adott esetben a dvd merevlemezre rippelését más programokra kell bízni.  Ha a film már a lemezen van, a RatDVD új videó- és audióformátumba alakítja át. Ennek során minden menü és funkció megmarad. Annak a lehetősége is fennáll, hogy a konvertált/letöltött filmeket dvd-formátumba írják vissza, és így azok lejátszhatóak legyenek asztali lejátszóban is.

Sőt a fejlesztők ígérete szerint a letöltött anyag dvd-re visszaírva szinte tökéletesen reprodukálja az eredeti lemezt. Gyakorlati tapasztalatok szerint a dvd teljes tartalmát el lehetett menteni egy 2,4 gigabájtba. Az így kapott fájl már könnyebben másolható interneten keresztül, mint a "hagyományos", 4,7 gigabájtra tömörített dvd-k, ugyanakkor tartalmaz minden olyan extrát, amikről DivX-ek esetében le kell mondani.

Kezeli a WMP

A RatDVD formátum lejátszható a Windows Media Playerrel, de igényli annak 10-es verziószámú változatát. A Windows XP alatt futtatható ingyenes program telepítőkészletének mérete 2,49 megabájt. A szoftver programozói tisztában vannak azzal, hogy a filmipar nem fog különösebben örülni a fejlesztésüknek. Ezért inkább az anonimitást választják, írta a CNet. "Nem gondolom, hogy illegális amit a program művel, de biztosan lehet illegális célokra is használni" – hangsúlyozta az egyik fejlesztő.