3D TV teszt – LG 55LX9500 3DTV + LG HX995TZ 3D Blu-ray házimozi

By  | 

Az LG a hideg téli napokra ismét meglepett minket egy remek tesztkészülékkel. A hatalmas dobozokban ezúttal egy 55”-os (140 cm) full LED 3D TV (LG 55LX9500) és egy 3D Blu ray házimozi rendszer érkezett (LG HX995TZ). A kicsomagolás, összeszerelés egyszerű, magától értetődő, bár rendkívül időigényes, ha a hangfalak kábelezését korrekt módon akarjuk megoldani. Illetve, ami nagyban nehezíti (szó szerint) a 3D TV üzembehelyezését, hogy az edzett üveg előlap (ami bizonyára beledobott Wii nunchuk ellen is véd, igaz eszünkbe sem jutott kipróbálni és azért ez másnak sem ajánljuk) miatt a TV állványra helyezése bizony kétemberes munka, így a segítség megérkeztéig az első napot bizony a dobozban töltötte.

A 140 cm-es képátlójához és 36 kg-os tömeghez viszont rendkívül légies dizájn párosul. A hatalmas TV mindössze 1+1 cm vékony, a borderless kialakításnak köszönhetően pedig mindössze 1,5 cm keskeny fekete keret fut körbe (ehhez jön még hozzá csupán design elemként a 0,5 cm-re plusszban kiálló áttetsző keret, mely optikailag méginkább karcsúsítja a készüléket).


1+1 cm vékony, 140 cm képátló

Az LG 55LX9500 az LG jelenleg megvásárolható csúcsmodellje, így a megfelelő full HD 1080p jelforrás esetén a képminőség hibátlan, semmibe sem tudunk belekötni. Tökéletes a kerettel azonos színű feketék, széles dinamika tartomány, pazar színek. Gyári beállítások közül választhatunk mozi, sport, játék, intelligens érzékelés és akik ezzel nem lennének elégedettek azok a szokásos fényerő + kontraszt + színtelítettség mellett további kb. 25-30 kép/szín paramétert tologathatnak kedvükre.


Vékonyabb, mint a 3 éves slider mobilom (van másik is:)


A megfelelő full HD 1080p jelforrást viszont fontos kiemelni. Normál TV adások esetén ilyen nagy képernyő esetén néha csalódás érhet, annak ellenére, hogy ekkora képátló esetén ilyen jó SD TV adás képet még nem láttunk, annak ellenére, hogy a gázos jelforrással ez a TV sem fog tudni csodát művelni.
Nem méretarányos….

Na de nézzük végre a lényeget! Mit tud a TV 3D-ben? A TV 2 db Active Shutter szemüveggel érkezik, melyeket micro USB keresztül tölthetünk fel és egy töltéssel 20-30 órát bírják. A TV a távirányítón lévő 3D gombbal kapcsolható 3D módba (ki hitte volna?). Ekkor 2+2 3D képmód közül választhatunk (ezekről később), illetve felcserélhetjük  a jobb illetve bal szemünkre érkező jelforrást… folytatás a tovább után…

… A 3D technológia egyik visszatartó erejét a még jelenleg is szűkösen hozzáférhető adók, BD lemezek jelentik. Ez annyira igaz, hogy még a TV vagy a 3D BD házimozi dobozában sem találtunk tesztlemez, filmet. Ott álltunk a precízen összerakott 3D házimozival, feltöltött szemüvegekkel, de nem volt mit nézni. 3D TV adás adottságból nincs, 3D BD lemezt pedig nem lehet kölcsönözni. Örüljünk ha BD lemezt találunk. Ekkor elsírtuk magunkat Facebookon és alig egy órán belül érkezett egy felajánlás a DVD-Home-tól (amit ezúton is köszönünk), hogy náluk vannak 3D BD filmek, menjünk be, válogassunk, sőt meg is tarthatunk egyet. Hamár a tavalyelőtti CES2009-es látogatás esetén az időjárás miatt nem sikerült eljutni élőben a Grand Canyonhoz, nézzük meg legalább 3D-ben, így az IMAX-es Grand Canyon Adventure-re esett a választás. Egyébként nem tartjuk, meg hanem hozzácsaptuk a kisorsolása kerülő nyereményekhez. A kép lájkolásával lehet indulni érte, illetve kommentbe kérjük megírni hány db 3D BD film található a DVD-Home kínálatában jelenleg.

A Blu ray lejátszó, mely már nagyon ki volt éhezve valami 3D tápanyagra, a TV-hez hasonlóan kis állványra állítható kialakításának köszönhetően falra is szerelhető. A BD lejátszó zongoralakk fényezésével és az áttetsző kerettel teljesen illeszkedik a TV dizájnjához. Ha pedig esetleg nem a távirányítóval vezérelnénk az áttetsző keretre kis bekapcsoló, play, stop stb szimbólumok vannak felfestve, melyek érintőgombokként funkcionálnak. Használatuk rendkívül látványos, főleg sötétben, hiszen az üvegre festett, kvázi levegőben lógó szimbólumokhoz semmiféle látható elektronika, vezeték nem fut be, ha megérintjük mégis diszkrét háttérfényt kap, a kiválasztott funkció pedig működésbe lép.


A másik parasztvakításnak tűnő, de még abszolút az ízlésesség határain belül maradó látványelem a BD lemez behelyezésekor-kiadásakor aktivizálódik. A lemezt oldalról kell betolni, ekkor az amúgy fekete fronton kék fénnyel feltűnik a korong képzeletbeli pozíciója. Ha úgy döntünk, hogy a falra rögzítjük nem kell aggódnunk a hangfalak felé futó vezetékek miatt, ugyanis a fejegység és a mélynyomó doboz vezeték nélkül kommunikál, az 5.1-es rendszer hangfalaihoz tartozó vezetékek pedig a mélyládából futnak kifelé. Így lejátszó mehet látványosan a falra, a mélyládát pedig eldughatjuk a kanapé mögött, vagy ahol legpraktikusabb a surround hangfalak vezetékezése szempontjából.

Szóval a Grand Canyon Adventure lemezzel végre hazaérve, azt rögtön betoljuk a lejátszóba, szemüvegeket felpattintjuk. A Simplelink felismeri, hogy bekapcsolt a lejátszó, így a TV automatikusan bekapcsolja. Pár mp múlva megjelenik az IMAX mozi menüje, ahol 2D és 3D közül választhatunk. Katt a 3D-re. TV érzékeli és megjelenik egy alert, hogy fel a 3D szemüvegekkel és jobb hatás érdekében kapcsoljuk is be és kb. 2 méterre üljünk a képernyőtől. A bekapcsolást a jobb szár belsején található gomb pár mp nyomvatartásával léphetjük meg. A sikert egy kis LED nyugtázza vagy ha rajtunk van közben a szemüveg, akkor a 2D-ből hirtelen 3D lesz. Működik.

Egyébként leglátványosabb a film eleje, mely a forgatott jelenetek mellett animációt is tartalmaz. A Grand Canyon medrében raftingoló kutatót és forgatócsoportot követhetjük. Lezúghatunk a vízeséseken, a szemből érkező csónak eleje szépen kiáll a képernyőből, az animált vízcseppek, buborékok pedig egészen karnyújtásra, a dohányzóasztal fölé lebegnek be, önkéntelenül is feléjük nyúlunk. Meggyőző. Hiába Grand Canyon és hatalmas sziklák, terek, a 3D hatás pont a közeli dolgok esetében érvényesül a legjobban. A buborékok mellett a másik kedvenc rész az állomásról lassan pöfögve elinduló gőzös, melyet a kerekek perspektívájából követhetünk.


Wi-Fi b/g/n, dlna, NetCast, gracenote van itt minden (közben töltődik a szemüveg)

Szerettünk volna még több 3D anyagot tesztelni, így egy kis körbekérdezés és guglizás után sikeresen megállapítottuk, hogy nem elég, ha a 3D szerepel a film címében, mert az lehet, hogy a hagyományos sztereoszkópikusan eltolt, piros-kék papírszemüveggel nézhető cucc, nekünk viszont a Half-SBS formátum, amire szükségünk lesz, ezt a formátumot tudja a TV kezelni és színvonalas 3D-ben visszaadni. SBS = side-by-side. Így, egymás mellett vagy, egymás alatt helyezkednek a bal és jobb képkockák, melyek lejátszáskor majd felváltva egymásra vetülve adják ki a 3D hatást az aktív shutter szemüveg segítségével.


Half SBS 3D TV nélkül (Resident Evil Afterlife 3D – börtönzuhanyzós verekedős jelenet)

Találtunk is egy remek svéd site-ot, ami igaz, hogy elsősorban az Nvidia 3D tulajdonosokat célozza meg, de az ott található 3D Half SBS trailerek kb. 3/4-e a teszttévénken is lejátszható volt. Így hacsak pár perc erejéig is, de sikerült belenéznünk jó pár 3D filmbe: Piranha 3D, Avatar 3D, A fűrész 3D, Narnia 3D, Green Hornet 3D, Priest 3D, Őrzők legendája 3D, Despicable Me 3D, Shrek 3D, Alice Csodaországban 3D stb. Szépen bővül a kínálat. Az animációs filmek esetében pedig szinte biztosan számíthatunk a már kötelező 3D kiadásra.

A 3D hatás sokszor jelenetfüggő. Valahol nagyon látványos, valahol kevésbé. Illetve inkább befelé mélyül, mint kiáll, pedig ez utóbbi sokkal izgalmasabb, de a rendezők úgy látszik valamiért ritkábban nyúlnak ehhez az eszközhöz. Szintén függ a forrásanyagtól. Az eredeti 3D BD lemez esetében volt a legjobb a kép (ez nem meglepő), míg a letöltött, tömörített trailerek esetében sokszor tapasztalhattunk szellemképet. Három filmből sikerült beszerezni a teljes verziót, de 1,5-2 órás háromdézés után sem fájdult meg a fejünk (igaz napi 16-17 órát ülünk gép előtt, így valószínűleg már immunisak vagyunk az ilyenekre). Ami picit zavaró lehet és mind eredeti, mint letöltött anyagok esetében megfigyelhető, hogy néha fátyolosan látszik a TV képernyő síkja, igaz, hogy a 3D mélysége is megvan, és „kifelé is állnak” tárgyak, de néha zavaróan feltűnik a TV síkja. Azonban megfelelően izgalmas film és ellazított tekintet esetén ezt az átlagfelhasználó észre sem fogja venni. Így elmondhatjuk, hogy a 3D TV-nek van jövője. Nem egy felesleges új funkció, amivel még több pénzt lehet a vásárlóból kisajtolni, hanem valóban megvan a hozzáadott érték, extra élmény, csak a néznivaló kevés egyelőre, de jó úton halad. Már idénre ígérnek 3D TV adásokat itthon is.


Baloldalt a Magic Remote

Mégegy érdekes kiegészítőt emelnék ki. Szokás szerint a TV-hez és a házimozihoz is egy-egy kb. 40-50 gombos távirányító érkezik, viszont a dobozban találunk egy harmadik sokkal kisebb, dizájnosabb, csupán 5 gombos távirányítót, mellyel csak a hangerőt vezérelhetjük és csatornákat léptethetünk. Vagy mégsem? Az LG 55LX9500-tel érkező fura szerkezet az új Magic Remote, azaz az LG mozgásérzékelős távirányítója. Nagyjából úgy működik, mint a Wii nunchuk. A levegőben hadonászva, ahova mutatunk, oda mozdul a TV képernyőjén a kurzor, a kattintása pedig ott az OK gomb. Így könnyen navigálhatunk a TV menüjében, böngészhetjük az USB-n csatlakoztatott winyón, vagy a DNLA-n keresztül csatlakoztatott laptopon található filmeket, fotókat, mp3-akat vagy a NetCast menün keresztül elérhető YouTube videókat. Sőt a TV-n található 10-12 egyszerű ügyességi, logikai játék is, melyet szintén a Magic Remote-tal vezérelhetünk.
Holnap reggel sajnos jönnek a cuccért, viszik vissza. Még egy utolsó film aztán érzékeny búcsút véve dobozoljuk vissza.


2011. jan. 23-i árcetlik:
 

  • LG 55LX9500 140 cm 3D TV (610 — 650 000,- Ft)
  • LG 42LX6500 106 cm 3D TV (255 — 285 000,- Ft)
  • LG HX995TZ 3D Blu ray 5.1 házimozi (199 000,- Ft)