Megdobbant az első WiFi szív

By  | 

Ha valamiben van iPod dokkoló vagy WiFi, legyen az egy mp3 lejátszó, mérleg, ütvefúró, botmixer vagy sörcsap általában másfélszer annyiért lehet eladni. Szerencsére azért az emberiség számára az előzőeknél hasznosabb dolgokat is kezdi utolérni a vezetéknélküli technika és mi fontosabb lenne, mint az orvostudományban történő előrelépés. A hét elején történt bejelentés mindenképpen óriási mérföldkőnek számít a New Yorkban élő 61 éves Carol Kasyjanski megkapta a világ első vezeték nélküli adatátvitelre képes szívritmus szabályzóját.

A hitech pacemakernek köszönhetően a páciens állandó kontrol alatt van, bárhol jár, a kórházban folyamatosan gyűlnek az adatok, rajzolódnak a grafikonok, így ha probléma, zavar támad, arról az orvosok azonnal értesülnek. Az automatikus vészriasztás, mentőhívás funkció még fejlesztés alatt. A „bárhol jár a páciens” persze a gyakorlatban nem mindig igaz, mivel azért New Yorkban sem tökéletes a free WiFi lefedettség, de az otthonukhoz kötött idősek esetén gyakorlatilag folyamatosan érkezhetnek az adatok.

Az adatokat természetesen interneten, egy online felületen is követni lehet, illetve le lehet tölteni további elemzésre. Dr. Greenberg, a kórház igazgatója reméli, hogy a jövőben egyéb távfelügyeletet, folyamatos kontrolt igénylő betegségek esetén is fel lehet majd használni ezt a technológiát. Pl. vércukor, vérnyomás stb.