102 km hosszú alagút Oroszország és USA között

By  | 

Kétszer olyan hosszú lehet, mint a Csalagút és több, mint 13x olyan hosszú, mint a 4-es metro teljes vonala, ha elkészül a Kamcsatkát Alaszkával összekötő giga projekt, mely 102 km-es hosszávval a világ leghosszabb alagútjának várományosa. A megvalósítás 10-15 évet vehet igénybe és $12 milliárdba (2200 milliárd Ft) fog fájni. A projekt egyébként orosz kezdeményezés.

Update: A kommentekben visszaköszönő érdeklődésre való tekintettel az eredeti forrás: Bloomberg. És pár új infó: úgy néz ki az alagút abszolút multifunkciós és nem csak nagysebességű vonat, olajvezeték, nagyfesz kábel és optikai vezeték fog keresztül húzni rajta, hanem autópálya is. Szó nincs róla, de egy 102 km-es szakaszon azért már illik lennie egy pihenőnek és egy benzinkútnak is. Ott sem lennék kutas.
Ha megvalósul a költségek 25%-át az USA, 25%-át Oroszország állja, a maradékra további országok és befektetők jelentkezését várják. Jelentkezett is egy japán cég, aki a költségvetésben előirányzott $120 millió / km feléért $60m/km (11 Mrd Ft) áron kifúrná az alagutat.

És igen, az orosz alagutak valóban nem a legbiztonságosabbak, lehet bennük parázni erősen. Check diz out: csúszkálós alagút Oroszországban. A videón 0:28-nál bekacsázó csuklósbusz elég szigorú.