Egy füst alatt a mobilunkat is feltölti – BioLite CampStove

By  | 
Táborozáskor vagy túlélőtúrákon gyakran probléma, hogy egyszercsak kifújnak az elektromos cuccaink, legyen szó akár telefonról vagy GPS-ről, és nincs hol azt újra feltölteni. Napelemes, szélturbinás töltőket már láttunk sokat, a BioLite viszont előállt egy elmés megoldással, ami ezt a helyzetet másfajta erőforrás segítségével orvosolja.
A mintegy 1 kilós CampStove első ránézésre csak egy helyes kis kempinges mobil-főzőegységnek tűnik, és valóban jól el is lehet vele főzőcskézni a szabadban, és főleg fatüzeléshez tervezték, de amúgy szenet, tobozt és bármilyen más éghető anyagot megeszik, ami éppen rendelkezésre áll. Azonban a keletkező füstöt alaposan megszűri a rendszer, és 95%-kal visszaszorítja a kibocsátását, sőt a hőenergiát egy speckó egységgel elektromos energiává alakítja, ami épp elegendő például telefontöltésre vagy egy USB-kimenetes LED-lámpa megvilágítására.
A BioLite-nak amúgy nemes céljai vannak a CampStove-val, annak a 2-3 milliárdnyi szegényebb rétegnek is szánják a főzőcskézős tűzhelyet, akik számára alapvető gondot jelent az áramhoz való hozzáférés, másfelől pedig jobban hasznosul az elégetett faanyag és nem keletkezik számottevő füst sem, ami beleivódna a kajába. A környezetbarát kempingfőző ára 129 dollár (~28.000 Ft), és ezzel nem mellesleg magát a zöld mozgalmat is támogatjuk. Videó a tovább után!

14 hozzászólás

 1. Ádám

  2012. február 20. hétfő at 00:41

  Akik számára alapvető gondot jelent az áramhoz való hozzáférés, azok nyilván nem fognak 28.000 forintot kiadni egy ilyen vacakra.

  • Sárkány

   2012. február 20. hétfő at 06:48

   Ádám
   ha megnézted volna a videót akkor abból kiderült volna, hogy a “pilot program”-okat indítanak több országban is szóval valószínűleg valamelyik cég fogja eljuttatni a szegényebb rétegeknek tesztelésként. :)
   Szóval nem Pista bácsi veszi meg a nyugdíjából :D

 2. Johni

  2012. február 20. hétfő at 01:20

  Ebből tuti, hogy veszek egyet, fesztiválokon nagy hasznát fogom/fogjuk venni!

 3. Balu

  2012. február 20. hétfő at 09:48

  Ádám
  Csatlakoznék az előttem szólóhoz, h érdemes a rövid videót megnézni.
  De hogy vacak… Voltál már valaha túrázni, ahol te főztél magadra? (és ha még fel is tölti a telefont főzés közben… na bumm neki…. :-D

 4. Ricsike

  2012. február 20. hétfő at 09:55

  Gondoljatok bele…
  Egy ilyen elvű cucc az otthoni kazán mellé…
  ELMŰ bekaphatja…

 5. Smooth

  2012. február 20. hétfő at 12:56

  Ricsike, azért ez nem ingyen áram :D
  ELMŰ bekaphatja, de a gázszámlád megukrik (vagy hamarabb fogy el a fa).

  Hő energiát alakít elektromossá a fütés hatékonyságának csökkentésével (mivel elnyel némi hőt).
  Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora dobozzal nem tudsz egy egész háztartást ellátni. Ha meg több kW-os rendszert szerelsz be (ami sosem térül meg), az meg minden hőt el fog nyelni a kazánodról :D

  Ha ingyen áramot akarsz, akkor inkább egy “malmot” meg egy generátort köss a csapokra. Csökkenni fog a nyomás, de a vízmennyiség nem… közben pedig amíg megy a mosógép, zuhanyzol, mosogatsz töltheted a telefonodat. (mert túl sokat attól se várhatsz).

  Persze az ötlet nem rossz, de azért vannak még alternatívák (olcsóbban is).

  • imitto

   2012. február 21. kedd at 12:04

   Nem feltétlenül lesz többletfogyasztás. Rengeteg fölösleges hőt dobsz el a kéményen át, nálunk pl. a kandalló fölött van még egy hődob, de még így is forró a levegő ami kimegy. Ha ezt hasznosítod akkor nem lesz több a fogyasztás, legfeljebb kevésbé fűtöd a kémény környékét.

   • Andras

    2012. február 21. kedd at 15:04

    imitto, a kandallóról köztudott, hogy tragikusan rossz az energiahasznosítása.

    De ott vannak pl a korszerű kondenzációs gázkazánok, ahol nemhogy nem forró a kimenő égéstermék, hanem műanyagból van a “kémény”, mivel 30-40 fokos a kimenő gáz.

 6. dani

  2012. február 20. hétfő at 16:05

  Telóra azért vigyázni kell, beleég a pernye ha ott tartja az ember a tűz mellett. Amúgy meg túrázni vigyen telefont akinek Béla az anyja, általában ahova járok ott nincs térerő. Mondjuk max valami GPS eszközt töltenék.

 7. Sharky

  2012. február 21. kedd at 11:04

  Teljesen felesleges pluszsúly, hisz GPS-hez elég pótelemet zsebre tenni, telefonból meg értelmetlen olyant vinni, ami nem bír ki 2 napot nomád körülmények között, ergo Iphone felesleges sallang.
  Mindamellett ekkora méretű főzőfelülettel maximum egy konzervet lehet megmelegíteni, egy átlagos család számára édes kevés, pláne nem fog telefont tölteni. Főzni meg ekkora méretben az esbit kocka olcsóbb, kisebb és könnyebb is.

 8. Sharky

  2012. február 21. kedd at 11:05

  A videón látszik, hogy olyanok készítették, akik egyrészt nem túráznak, másrészt nem láttak még olyanokat, akik híján vannak áramnak.

  • á

   2012. február 26. vasárnap at 18:40

   Esetleg autópályától fél mérföldre, fák közt kicsit rámelegíteni a starbucks kávéra (shit, ez túl forró lett, hol a gyorshűtő?) mialatt töltődik az iPhone. Mert ha már itt vagyok és ennyi itt a fa, gyorsan szétkürtölöm foursquare-en.

 9. Paja

  2012. február 27. hétfő at 13:13

  Ha a beírók legalább annyi figyelmet fordítottak volna a megjelölt honlap megkattintására, mint a fikázásra, kiderülne számukra is, hogy két külön változatról van szó. Az egyik egy túrázó szett, a másik egy háztartási. Ami igen figyelemreméltó, hogy bár megépítették, sehol egy valódi teljesítményadat!! Enélkül pedig az egész parasztvakítás is lehet, de az ötlet nem rossz.

 10. Pingback: Egy füst alatt a mobilunkat is feltölti | Lájk Magazin