A legvezetéknélkülibb digicam – Samsung ST1000

By  | 

A Samsung legújabb kompakt digitális fényképezőgépe nagyon vezetéknélküli. Ami a gyakorlatban annyit teszt, hogy támogatja a legfontosabb wireless adatátviteli technológiákat, úgy mint Wi-Fi, Bluetooth, DLNA, mitöbb GPS is került bele.

Egy digicam használat közben a kioldózsinort, esetleg a vállpántot leszámítva vezetéknélküli, legfeljebb töltéskor és a képek számítógépre töltésekor szükséges a köldökzsinor. A Samsung ST1000-es (amerikában CL65) esetében is ez utóbbira találták ki. Hasznos, működik, de azért még vannak olyan gyermekbetegségei, ami miatt nem biztos, hogy mindenkinek bejön. Nézzük például a Wi-Fi-t. Csak autentikáció nélküli free Wi-Fi-vel működik, az otthoni hálózatunk pedig jó esetben azért védett. De, ami még rosszabb, hogy a Wi-Fi-n keresztül átküldött fotókat a kamera natív 12 megapixeles felbontásáról 2 Mp-esre csökkenti, így ez esetben marad a jó öreg USB kábel. Cserébe azért vannak remekül használható vezetéknélküli funkciók is. Támogatja az e-mail küldést és egy huszas konkatlistát, így utazás közben egy kávézóból simán továbblőhetünk pár frissen készült fotót az otthoniaknak és ez esetben akár még jól is jöhet a 12-ről 2 Mp-re történő automatikus konverzió. Sőt tartalmazza a legfontosabb közösségi oldalak, fotó- és videómegosztók eléréseit is és azokhoz egyszerű pár kattintásos feltöltést kínál, így nem csak emailben küldhetünk fotót, hanem azonnal számítógép és vezeték nélkül felnyomhatjuk Facebook-ra vagy YouTube-ra a legfrissebb élményeket.

Az integrált GPS funkciója egyértelmű a geotaggelést támogatja, azaz a fotó rejtett Exif infójába a sok hasznosadat mellé bekerül a fotó készítésének földrajzi koordinátája is, így hazérve azt megjeleníthetjük egy térképen, feltölthetjük Google Maps-re, illetve megnézhetjük, mikor merre jártunk pontosan.
A DNLA segítségével az azt támogató TV-re, házimozrendszerekre továbbíthatjuk a fotókat vezeték nélkül.

A Samsung ST1000-es 12,2 megapixeles érzékelővel, 3,5 collos
érintőképernyős LCD kijelzővel, HD videórögzítési (720p) képeségekkel, 5x optikai zoommal, 35-175mm f3.6-4.8 Schneider optikával érkezik szeptemberben $399-os (79 990,- Ft) árcetlivel.