10 milliót ér David Attenborough 30 cm-es elefántmadár tojása

By  | 

Az elefántmadarak Madagaszkáron éltek, amíg a 14-17. század közötti intenzív vadászatnak köszönhetően sajnos teljesen ki nem haltak. A bennszülöttek tojásaikból tárolóedényeket készítettek. Marco Polo még összefuthatott velük élőben.


A struccnál is nagyobb, valaha élt legnagyobb futómadarak magassága meghaladta a 3 méter, súlyuk pedig a 450 kg-ot is elérhette. 30 cm magas és 20-25 cm átmérőjű tojásaik térfogata 8-9 liter, 100-160x nagyobb, mint egy tyúktojás, így akár 40 főre elég rántottát is össze lehetett belőle pattintani, méretei miatt pedig a tojásplotterbe esélyünk sem lett volna befogatni.

vilag-legnagyabb-madara

Elefántmadár (Aepyornis maximus) hármaska középen

Az elefántmadár tojások ugyancsak ritkák, csak pár darab található belőlük az egész világon. Ezek általában műgyűjtők vagy múzeumok tulajdonába kerülnek. Van egy Washingtonban a Nemzeti Földrajzi Társaság birtokában, egy a denveri Természettudományi Múzeumban, egy a Harvard Múzeumban, egy a londoni Grant Múzeumban, egy Delawareben, egy szerencsés melbourni múzeumnak pedig két darab is jutott. Sőt, itthon a Magyar Természettudományi Múzeumban is találkozhatunk egy darabjaiból összeragasztott elefántmadár tojással!


David Attenborough azon kevés magánszemélyek egyike, aki saját tulajdonában tudhat egy elefántmadártojást, ami becslések szerint i.u. 700-ból származik. A tojás darabjait még 1961-ben találta Madagaszkáron a BBC számára készülő Zoo Quest forgatása közben, amit később tökéletesen összeillesztett.

vilag-legnagyobb-tojasa-03

Attenborough nemrég viszont úgy döntött, hogy megválik a becses tojástól, és szerencsére csak átvitt értelemben, de kalapács alá küldi a Christie’s aukciósház következő szeánszán. A gigatojás kikiáltási ára 30.000 angol font, azaz mintegy 10 millió Ft.

vilag-legnagyobb-tojasa-04