A világ legrealisztikusabb repülőszimulátora – Link Simusphere

By  | 

Az L-3 Link által 15 millió dollárból (3 Mrd Ft) kifejlesztett Simusphere egy szuperrealisztikus nagyfelbontású F-16 szimulátor, melyet a Google hardwarererőforrás kezeléséhez hasonlóan nem egy nagy központi gép, hanem sok "kicsi" hajt meg. Persze a kicsi is relatív, hiszen a 120 db hálózatba kötött Dual Core gép mindegyikében egy kb. 100 ezer forintot kóstáló Radeon HD4870 kaliberű videókártya aprítja a pixeleket, shadereket.

Az eredményt 9 db nagyfelbontású projektor vetíti 180 fokban a fotelpilóta arca köré. A látótér mélységére, élességére, erősségére, valósághűségére egy "visual acuity"-nak hívott mérőszámot használnak, melynek referenciaértéke a 20-20 felel meg nagyjából a valóságnak. Az eddig elérhető szimulátorok 20-80 értéket produkáltak, míg az L-3 Link Simusphere szimulátora 20-40-nel büszkélkedhet, ami már elég közel jár ahhoz, hogy becsapja a szemet/agyat.

Természetesen a pilóta számára kínálkozó beállítások sora szinte végtelen. Gyakorlatilag minden valós szituáció, légiütközet, domborzat, időjárási viszony leképezhető. A számolókapacitást magasztalja, hogy egyszerre akár 30 000 db objektum is megjelenhet a pilótát körülölelő képernyőn. Éjszakai módban, pedig a valóságnak megfelelően olyan sötétre vált, hogy a pilótáknak csak éjjellátó segítségével jelennek meg a képernyőn a távoli részletek.

Árcetliről nincs információ, de nem valószínű, hogy az L-3 Link rövid időn belül 100 darabnál több értékesítését tervezné, abból pedig gondolom jó lenne visszahozni a befektetett 15 millió dollárt. Szóval egyelőre maradjunk csak a Flight Simulatornál és az X-Plane-nél.