Tánccal hajtott öko-diszkó

By  | 

Egy komolyabb nightclub iszonyat energiát használ fel a maga erősítőivel, fénytechnikájával. Egy átlagos hétvégén kb. 150x annyit, mint egy 4 fős háztartás egy egész évben.

 

A holland Enviu megoldása az energia nem vész el, csak átalakul koncepción alapul és a táncparketten ugráló emberek mozgási energiáját alakítja át elektromos energiáva, mely természetesen csak részben fedezi a szükségletet.
A táncparkett alatt speckó energiaelnyelő rugók vannak, melyeknek 2 cm mozgásterük van. A táncoló tömeg ezeket mozgatja és mint a hörcsög a kerékben termelik az áramot. A legszebb az egészben, ha a DJ szar zenét játszik, nem táncolnak, ha nem táncolnak nincs áram a DJ cucchoz, mindez persze kicsit sarkítva. Szóval önfenntartó a rendszer. A gyenge DJ-k a természetes kiválasztódás során elhullanak.

Az energiatermelő táncparkett még csak a kezdet egy sokkal elszálltabb és gyomorfordítóbb ötlet, miszerint a plafonba szerelt páraelszívókkal összegyűjtenék a táncoló vendégek izzadságát, amit WC lehúzásra használnának. BrOÁf
A parkett már nem csak a tervezőasztalon létezik, hanem készült belőle prototípus is, sőt egy rotterdami club már le is szerződött az Enviu-val. A kazettánként felszedhető és újrarakható mobil táncparkett négyzetméterára 17 500 – 35 000,- Ft között várható és tavaszra tervezik a tömeggyártás beindítását. Videódemonstráció a tovább után!

Öko disco videó: