Sony Vaio P – 7″-os kijlező 1600-as felbontással – CES2009

By  | 

Az Asus Eee PC-je új kategóriát teremtetett és tavaly mindenki mini laptop, netbook lázban égett. A Sony eddig kimaradt ebből a versenyből, igaz a Vaio TT sorozat eddig sem volt sokkal nagyobb, mint egy netbook. Aztán Karácsony előtt már szállingóztak a Sony háza tájáról a hírek, hogy egy francia boríték méretű minilaptop van előkészületben. A pletykák beigazolódtak és a CES-en lerántották a leplet a Sony Vaio P szériáról.

Megérte várni. Megszületett a legkönnyebb, legkarcsúbb netbook (bár a Sony jobban szereti, ha Lifestyle PC-nek hívjuk a VGN-P500-ast), mely apró mérete ellenére meglepően jól használható és több újdonsággal is kecsegtet. Szerencsére a Sony standon saját kezünkkel is megtapogathattunk egyet. Beható tesztelésre az időből nem futotta, de az elsőre aggodalmat keltő billentyűzet méret okozta előítéleteket már pár perc használat után sikerült eloszlatni. Természetesen egy 101 gombos desktop klaviatúrával nem érdemes összehasonlítani, de használata nem fáj jobban, mintha egy normál 13-14 collos laptop billentyűzetét püfölnénk. Mindemellett a trackball is határozottan kellemes, igaz a trackballt sohasem kedveltem.


Az ott egy www.pto.hu -s névjegykártya hátlapja akar lenni 

Elsőre talán legszembetűnöbb az oldalarány. Nem 4:3, de nem is 16:9, hanem 2,1:1-hez, azaz több, mint kétszer olyan széles, mint magas. Pixelekben kifejezve masszív 1600×768-as felbontást kínál, ami ilyen kis képernyőn elképesztő pixelsűrűséget és emiatt extra éles képet produkál.

Kiemelendő érdekesség még telepített Vista mellett az instant oprendszer, ami lényegében egy Sony XMB (Cross Media Bar) és a PS3 illetve PSP konzolokból lehet ismerős. Lényege, hogy a Vista lomha bebootolása nélkül az eszközt bekapcsolva, az azonnal alkalmas zenelejátszára, fotó- és filmnézegetésre, vagy akár böngészésre. 

Ami a hardvert illeti 1,33 GHz-es proci ketyeg a VGN-P500-asban, melyhez 2GB RAM jár, ami a telepített Vistának is elég. Háttértár ügyben két opció kínálkozik, mely erősen meghatározza, hogy mennyit kell érte lecsengetnünk. 60 GB-os winyóval $899 (179 000,- Ft), míg egy a winyónál is nagyobb 128 GB-os SSD meghajtóval $1500 (299 000,- Ft) fog a számlán állni. A dobozban egy zajszűrős fejhallgató és egy stlílusos mini lézeregér is jár hozzá.

A Sony P sorozat a méretén kívül funkcióban is sok hasonlóságot mutat az okostelefonokkal. 3G-vel és integrált GPS-sel érkezik az alig fél kilós (630 g) készülék. Az alap aksival 4 órát, míg a monster aksival állítólag 8 órát is kibír konnektor nélkül! 

 

Ami a külcsínt illeti rendkívül megnyerő. Fekete, fehér, bordó és zöld színekben érkezik. Nem tudom, hogy jár-e a dobozba, vagy extraként rendelhető csak, de a kiállított férfias bőrtokok és a csajos retikül mutációk nagyon rendben voltak.