Trükkös bringalakat kulcslyuk nélkül

By  | 


bringa-zar-0

Szándékosan nem a feltörhetetlen jelzőt használtuk, ugyanúgy ahogy ellophatatlan bringa sincs, feltörhetetlen zár sincs. A nyithatatlan jelző alatt a szép, klasszikus, roncsolás nélküli zárnyitási technikákat értjük, mint a finomnyitás, fésűzés, rezgetés. A biciklitolvajok persze a legritkább esetben képzett zárnyitók, sokkal gyakoribb az erővágó használata vagy viszik a bringát a gyorsan vállra vetve vagy Barkas raktérbe dobva és majd később eljátszanak a zárral. Ennek ellenére a Forever Lock néven futó bringalakat, zárkezet mindenképpen említést érdemel, nagyon rafkós és szokatlan zár megoldásról van szó, ami nem pont bringalakat, de mondjuk lakásajtó esetében hasznos is lehet és többféle zárnyitási technika ellen védelmet nyújthat és a Lockpicking.com szakportálon is elismerően írnak róla. Nézzük hogyan működik!

bringa-zar-03

A megoldás lényege, hogy zárt állapotban, akárhogy is nézzük, nem találunk kulcslyukat a záron, ami amúgy kulccsal nyílik, és amiből 3 darabot is mellékelnek a zárhoz. Ha a lakat végét kihúzzuk, majd elforgatjuk, akkor előbukkan egy kis nyílás, de nagyon fontos, hogy ez nem a zár, kulcslyuk, hanem egy teljesen sima, tömör falu fém üreg. Azaz itt hiába piszkálódunk, ügyeskedünk a zárszekzethez, annak lamelláihoz nem egyáltalán nem férünk hozzá, ez csak egy tárolórekesz. Ide helyezzük be a speciális kulcsot, majd eredeti állásba visszaforgatjuk, majd visszatoljuk a végződést. A kulcs ekkor teljesen eltűnik a szemünk elől a rendszer belsejében, a visszatoláskor pedig bejut a zárszerkezetbe. A kulcs ekkor a zárban, de kérdés, hogyan fordítjuk el, amikor egyáltalán nem férünk hozzá a kulcshoz. Ehhez egy második végződést kell elforgatnunk és lám a lakat kinyílik.
Videón kicsit szemléletesebb, ha a lényegre vagyunk kíváncsiak ugorjuk 2:40-hez:

Egyébként maga a zár is elég masszívnak tűnik, így lehet előbb vágják át a bringát, mint a lakatot, de akkor is azt mondjuk, hogy igazán acél biztonsági ajtókban érne legtöbbet ez az amúgy nagyon elmés zár megoldás.

Bringalopás, bringalakat, betörés, lopás:

7 hozzászólás