Breitling B55 – luxus-okosóra pilótáknak

By  | 

Ezúttal nem egy mobilgyártó még több funkcióval telepakolt érintőképernyős órájáról lesz szó, hanem úgy néz ki a svájci órásmesterek is elérkezettnek látták az időt (vagy legalábbis a marketing osztály nyomására beadták a derekukat) hogy elkészítsék az első okostelefonnal párosítható igazi órát.

Breitling-B55-Connected-Watch-2

Ha egy luxustermék-, óragyártó, a rettenet bonyolultságú mechanikus szerkezetek mesterei a hitech elektronika területére tévednek, ott nem biztos, hogy fel tudják venni a versenyt az ottani szereplőkkel, legalábbis, ami a technológiai újításokat, használhatóságot, funkciókat illeti. Gondoljunk csak mondjuk bármelyik luxusmobilra, összeszerelésben, precizitásban, anyaghasználatban verhetetlenek, de a hardveres, szoftveres paraméterekben jóval elmaradnak versenytársaiktól, így az átlagember számára nehezen érthető, hogy miért venne valaki egy 300 millióért egy Goldvish vagy akár csak 1,5 millióért egy Tag Hauer mobilt egy iPhone 6 vagy egy Galaxy S6 helyett.

Breitling-B55

Szerencsére a Breitling esetében mindezekről szó sincs. Nem mentek neki a jelenlegi okosóráknak, nem próbáltak olyan területen felvenni a versenyt, amihez (még) annyira nem értenek, hanem megmaradtak a szakterületüknél és egy órát készítettek, ami ugyan okostelefonnal párosítható és ezáltal kiegészül pár extra funkcióval, de még ennek ellenére egy kompromisszumoktól mentes Breitling óra marad. Az app pusztán az időmérő használatát, beállítását teszi egyszerűbbé, így nem is hívják arcoskodóan smartwatch-nak, hanem megmaradtak a visszafogottabb „connected watch” kifejezésnél. Az óra egyébként eleve egy elég szűk célcsoportnak, elsősorban pilótáknak (illetve tehetős légiutaskísérőknek) készült.

A titán óratokban egy multifunkciós B50 SuperQuartz COSC kronométer ketyeg. A hőmérséklet kompenzált szerkezet pontossága plusz-mínusz 10 mp évenként. Az óra számos funkcióval rendelkezik: 1/100 stopper, visszaszámláló, világóra, ébresztő, öröknaptár stb, amelyeket a mobilunkon keresztül is elérünk.

Breitling-B55-Connected-pilota

Az okostelefonunk, illetve az azon futó app földet éréskor felismeri az új időzónát és ha jóváhagyjuk, akkor automatikusan átállítja a karóránkon nem csak a digitális kijelzőt, de az analóg óramutatókat is a megfelelő pozícióba tekeri. Ugyanígy tudjuk beállítani az óra többi funkcióját is, legyen az az ébresztő, emlékeztetők, de az óráról is küldhetünk információkat vissza az alkalmazásnak: például az órán felszálláskor, majd leszálláskor másodszor megnyomott gomb segítségével az repülés időtartamát, amiről később statisztikákat nézegethetünk.

Breitling-B55-Connected-side

Amit ne várjunk ettől az órától: nem tudunk hívást kezdeményezni/fogadni, SMS-t írni, nincs benne lépésszámláló, játékok és Facebookozásra is alkalmatlan, de talán nem is ezek azok a funkciók, amit egy Breitlingtől elvárna az ember, így első próbálkozásnak pont jó ez a vonal.

Breitling-B55-Connected-Watch-4

Jövő héten kezdődik a Baselworld 2015, a legnagyobb órakiállítás, ami minden tavasszal Svájcban kerül megrendezésre, minden óragyártó erre az eseményre készül, így lehet a többi óragyártótól is látunk majd hasonló próbálkozást. Az árcetli egyelőre nem ismert, de a Breitling márkanév alapján valahova a 2-4m Ft zónába tippeljük.