A GigaPxl Project

By  | 

Amíg mi a 8-16 Mpixeles kameráinkkal földönjáró fotósistennek számítunk, addig a képen látható bárgyú amerikai házaspár überdurva 4 GigaPixeles fotókat készít amerikaszerte. Nem elírás gigapixel vazze.
Mit is jelent ez számokban? Pazar 88 000 x 44 000 pixeles felbontás. Egy ilyen felbontású 16 Bites színmélységű fotó tömörítetlenül (RAW) egy 24 gigabyte-os adatfájlnak felel meg, azaz jó pár DVD lemez kellene és egy mezei PC-nek beletörne a CPU-ja, ha mndjuk Photoshopban meg szeretnénk nyitni egy kis utómunkára. Na még pár hasonlat, hogy mekkora is a 4 gigapixel: képzeljünk el egy 90x45m-es focipályát. Nos ezen minden füszálon 100 pixel lenne keresztben. Na mégegy: ha 1280×1024-es felbontásban használod a monitorodat, ami nem kicsi, akkor a kép alig több mint 1%-át láthatod a képernyőn, ha 1 az 1-ben nézed.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a monstrum nem a klasszikus értelemben vett digitális kamera – hiszen nincs az a technológia ma, ami egy ezredmásodperc alatt 24GB adatot tudna rögzíteni – hanem egy olyan speckó cucc, ami olyan részleteségű képet készít, ami elég részletet nyújt 4Gpx felbontással scannelve. Az expozíció után a kép rögtön bescannelődik, így a kamera kimenete végül is egy digitális kép.

További infók, érdekességek, fotók: http://www.gigapxl.org/