Yamaha YSP-1 hangprojektor és utódai

By  | 

Az egyik legnagyobb pazarság, ami a tavalyi házimozitörténelem eseményeit érinti egyértelműen a Yamaha YSP-1 hang projektor megjelenése volt. Konkrétan azt tudja kisujjból produkálni, amin a fejlesztők, szakértők évtizedek óta vért izzadva próbálnak elérni: teljes surround hang egyetlen dobozból, hibátlan háttérhangokkal. Hogyan működik? Egy plazmaTV-nél alig vastagabb dobozban 42 teljesen független hangszóró helyezkedik, mindegyik külön saját kis erősítővel.

Az eszköz nagyon nagy pontosággal hangnyalábokat irányít a megfeleleő helyekre a tökéletes térhatású hangzás érdekében. A hátunk mögül érkező hangok félelmetesen jó előállításához, pedig a szoba falait hívja segítségül, melyről a hangok visszaverődésével egy jaguár üvölti el magát 2 méterrel a hátunk mögött.
A YSP-1 hivatalos ára $1300, ami nem elérhetetlen, de azért sokunknak a büdzséjén kívül esik, bár az Amazonon, már $995-ért megkaphatjuk. Viszont azt csiripelik a háttérsugárzók, hogy hamarosan érkezik egy árban elérhetőbb, de tudásban nem sokban elmaradó verzió is. Az árát még nem tudjuk, de várjuk. Le a kábelrengeteggel!