A világ legkeskenyebb lakása (72 cm) két panel közé szorítva

By  | 

Szeretjük, érdeklődve figyeljük a különböző helytakarékos, a teret ügyesen, különböző trükkökkel kihasználó rafinált építészeti megoldásokat, alakítható minigarzonokat, elsőre szűkösnek tűnő, de mégis élhető városi élettereket, ahova általában csak aludni jár haza az ember, de ha muszáj, akár 1-2 vendéget is tud fogadni. Érdeklődve figyeljük, de azért még nem költöznénk be egy ilyenbe örökbe…

Az eddigi kedvencek:


A legújabb projekt, amire felkaptunk a fejünket, tőlünk nem messze, nem a világ másik felén, hanem Varsóban éledezik. A lengyel főváros Wola kerületében Chłodna u. 22 és Żelazna u. 74. házak között lévő szűk rés mozgatta meg  Jakub Szczęsny a Centrala stúdió építészének fantáziáját. Konkrétan egy lakást képzelt el a legszélesebb pontján 122 cm, míg a legkeskenyebb részén csupán 72 cm keskeny résbe. Hát ha ezt két oldalról kirakjuk 38-as falazóblokkal, akkor még a malter sem fog közéférni. Ezért nem is téglával lesz kirakva.

A szuperkeskeny 14,5 m2 alapterületűre tervezett 2+fél szintes remetelak Etgar Keret izraeli származású kortárs írónak készül. Keret itt fog élni, írni és néha még művésztársait is vendégül szeretné látni.

Az acélszerkezetű lakást MDF borítja, míg szendvics szerkezetű styrofoam szigetelés kap. Kívül-belül fehérre lesz festve, hogy ezzel is tágítsák a térérzetet. A szintek között távirányítással működő lépcsők teljesítenek szolgálatot. Felső pozícióban teljesen a plafonba simulnak és nem törik meg a teret, míg leengedve teljes értékű lépcsőként funkcionálnak. A fürdőszoba a vitorlásokon lévő WC, zuhanyzó működési elvét követi és állítólag nincs is rákötve a város szennyvízhálózatára, ami nem olyan jó hír. Áramot a szomszédos házból fog nyerni.

Az épület jelenleg engedélyeztetés alatt áll, hiszen ilyesmire nem igazán volt még példa a lengyel fővárosban, de mivel egyelőre elég sok támogatót tudhat maga mögött, illetve a Wola Art Festival “CityProjectWola“ keretein került bejelentésre, annak meghatározó attrakciója, így valószínűleg hamarosan rácsapják az „approved” bélyegzőt . Ha minden oké, akkor szeptemberben kezdődhet a kivitelezés és december a tervezett átadási határidő.

14 hozzászólás