A világ legkeskenyebb lakása (72 cm) két panel közé szorítva

By  | 

Szeretjük, érdeklődve figyeljük a különböző helytakarékos, a teret ügyesen, különböző trükkökkel kihasználó rafinált építészeti megoldásokat, alakítható minigarzonokat, elsőre szűkösnek tűnő, de mégis élhető városi élettereket, ahova általában csak aludni jár haza az ember, de ha muszáj, akár 1-2 vendéget is tud fogadni. Érdeklődve figyeljük, de azért még nem költöznénk be egy ilyenbe örökbe…

Az eddigi kedvencek:


A legújabb projekt, amire felkaptunk a fejünket, tőlünk nem messze, nem a világ másik felén, hanem Varsóban éledezik. A lengyel főváros Wola kerületében Chłodna u. 22 és Żelazna u. 74. házak között lévő szűk rés mozgatta meg  Jakub Szczęsny a Centrala stúdió építészének fantáziáját. Konkrétan egy lakást képzelt el a legszélesebb pontján 122 cm, míg a legkeskenyebb részén csupán 72 cm keskeny résbe. Hát ha ezt két oldalról kirakjuk 38-as falazóblokkal, akkor még a malter sem fog közéférni. Ezért nem is téglával lesz kirakva.

A szuperkeskeny 14,5 m2 alapterületűre tervezett 2+fél szintes remetelak Etgar Keret izraeli származású kortárs írónak készül. Keret itt fog élni, írni és néha még művésztársait is vendégül szeretné látni.

Az acélszerkezetű lakást MDF borítja, míg szendvics szerkezetű styrofoam szigetelés kap. Kívül-belül fehérre lesz festve, hogy ezzel is tágítsák a térérzetet. A szintek között távirányítással működő lépcsők teljesítenek szolgálatot. Felső pozícióban teljesen a plafonba simulnak és nem törik meg a teret, míg leengedve teljes értékű lépcsőként funkcionálnak. A fürdőszoba a vitorlásokon lévő WC, zuhanyzó működési elvét követi és állítólag nincs is rákötve a város szennyvízhálózatára, ami nem olyan jó hír. Áramot a szomszédos házból fog nyerni.

Az épület jelenleg engedélyeztetés alatt áll, hiszen ilyesmire nem igazán volt még példa a lengyel fővárosban, de mivel egyelőre elég sok támogatót tudhat maga mögött, illetve a Wola Art Festival “CityProjectWola“ keretein került bejelentésre, annak meghatározó attrakciója, így valószínűleg hamarosan rácsapják az „approved” bélyegzőt . Ha minden oké, akkor szeptemberben kezdődhet a kivitelezés és december a tervezett átadási határidő.

14 hozzászólás

 1. beton

  2011. július 27. szerda at 06:33

  “36-os külső falazótéglával”

  na azt ki gyártja?

 2. Iamgettingthatalotlately

  2011. július 27. szerda at 07:10

  Én csak azt nem értem, hogy ha már ilyen rohadt kicsi a hely, miért nem lehet legalább mindenhol egyforma magas a szint?! Tehát legalább lehetne a ház keresztmetszete négyzet/téglalap, nem pedig ez az elszexualizált háromszög… A designerek hihetetlenül hülyék… A víz/szennyvízről nem is beszélve, hiszen mindkettő elérhető közelségben lenne és ne mondja senki hogy a vízórától lenne élhetetlenül kicsi a belső tér, főleg mivel azt tehetnék kívülre is.

 3. Kohn Israel

  2011. július 27. szerda at 09:00

  Túl sokba került, és túl sok helyet foglalt már eddig is a jómunkás-tároló panelgettó. Óriási áttörést értünk el úgy, hogy a művészet jegyében leszorítottuk az igényeket, és még a jómunkásember is boldog marad!

 4. vizzitor

  2011. július 27. szerda at 11:31

  @beton: javítva 38-asra, úgy tudom porotherm 38-as falazóblokk létezik

 5. asd

  2011. július 27. szerda at 13:34

  Hát ha választanom kéne inkább laknék itt: http://www.youtube.com/watch?v=IMbD3eG0RKY

 6. Marci

  2011. július 27. szerda at 15:23

  A klausztrofóbia melegágya.

 7. rudo

  2011. július 27. szerda at 15:47

  hát emberünk 100-as plazmát aligha fog venni… mert vagy nem tudja hova felakasztani, vagy nem lesz honnan néznie ;)

 8. Llew

  2011. július 28. csütörtök at 09:17

  Nagyon frappáns ötlet, hogy az amúgy is minimális hely legnagyobb részéből a lépcső csinál kihasználhatatlan teret.
  Miért kell lábakon állnia, miért nem lehet talajszinten? A két minimális ablakkal meg a fehér belső ellenére sem tudom mennyire lesznek jók a fényviszonyok.
  A korábbi példák alapján az alapterülettel már nem lehet nagyot dobni, meghökkentést elérni, így kellett valami másik eszement ötlet. Kíváncsi vagyok mikor tervez valaki “lakást” egy Toi-Toi belsejébe.
  Az eddigi egyetlen, akár később tömegesen megvalósítható megoldásnak a Hong-Kong-it látom. Az már szinte olyan, mint Bruce Willis lakása Az ötödik elemben. A többi csupán a designerek agymenése.

 9. M

  2011. július 29. péntek at 13:29

  Borzalmas és élhetetlen, de szerintem ez egyértelmű. Lehetne jó ötlet, de ilyen módon, 3db labda-méretű ablakkal értelmetlen a terv.

 10. Közelező nevű hozzászóló

  2011. július 31. vasárnap at 12:49

  Ez lényegében csak egy csicsázott emeletes ágy, beszorítva két ház közé.

 11. McKenna

  2011. augusztus 1. hétfő at 13:52

  :)) Ez aztán a megfelelő helyszín Etgar Keret morbid novelláinak születéséhez. :)
  http://moly.hu/konyvek/etgar-keret-pasti-kovacs-nora-19-99

 12. beton

  2011. augusztus 2. kedd at 07:36

  (köszönöm a korrektúrát :) )

  szerintem lényeges lehet, hogy azok a térérzeti, és térérzékelési preferenciák, amelyek meghatározzák a véleményünket egy-egy ilyen tervről, mindig abból adódnak, hogy ki, milyen környezetből, milyen előképeket hoz magával.

  tényleg kicsi, szűkös? vagy ez inkább egyfajta búvóhelyre emlékeztető hely, odu. maradékteret használó gyönyörű benövés két ház közé. lehet hogy a lakótérről alkotott elképzeléseink nem lehetnek koherensek a következő évtizedekre vetítve, kevesebb hely is elég egy egyszerűbb, aszkéta életmódhoz. amikor valaki a múlt évszázad első harmadában bedobta a modulort, akkor még mindenhol kétember belmagasságú tereket akart mindenki, mert az méltó az emberi léptékhez.

  persze a másik végletet adó amegszenteltmozdulatköréaházatbymakona sem ad érdemi eredményt szerintem, ez az építmény több értéket rejt, mint a fiktív madárhátíveket majmoló erdei kápolnadíszletek.

 13. sjhs.

  2012. január 4. szerda at 05:29

  Jó, de a vizet csak be kéne kötni.

 14. Vágási Matyi

  2012. január 4. szerda at 05:32

  Bár a lényeg az, hogy van rá Keret!