USB C64 billentyűzet

By  | 

Valószínűleg a többségnek egy csili-vili infrás klaviatúrára vagy egy már-már elérhetetlennek tűnő Optimus-ra fáj a foga, de sokan vannak, akik nem adnák oda semmiért az 5-10 éve használatban lévő, többszörösen lekávézott, amúgy meg kész bacilustelepként funkcionáló kedvencüket. 5-10 évet mondtam? Az még nem elég retro. 20-25 évre gondoltam és mondjuk egy kevésbbé lapos és áramvonalas, de annél szeretetreméltóbb C64-es dobozra.

Egy megszállott srác, akinek nem csak a space invaders a kedvence, hanem az áramkörök és firmware-k is jó barátai, kitalálta, hogy összehoz egy USB-n keresztül csatlakoztatható, C64-esből kialakított PC billentyűzetet és a szilárd elhatározásnak hála, nem is telt el túl sok idő a cél megvalósításáig. Kedvenc gépünket 20+ év távlatából is szeretjük, de valljuk be nem lenne jó napi 9 órában egy ilyenen dolgozni. Az megvan, hogy már ezen is voltak F1-F8 billentyűk, de ezekkel együtt is csak 66 gomb volt a mostani 101-104 helyett? Igaz a ZX Spektrum (szintén volt!) a maga kis gumi billenytűivel volt maga az ergonómiai horror, de azt is szerettük, nagyon.

Open source rulez, így a lépésről-lépésre történő dokumentáció elérhető, valamint a full forráskód letölhető, ha valaki veszi a bátorságot, hogy otthon belevág: C-64 billentyűzet

Kapcsolódó cuccok, billenytűzetek: