SpeedMatic – Zeolitos mosogatógép a Siemenstől

By  | 

A mosó- és különösen a mosogatógépek a legnagyobb energiazabálók egy háztartásban. A víz felforrósítása, a leszivattyúzás utáni párátlanítás a majdnem zárt térben, majd a teljes szárítás rengeteg energiát emészt fel. A Siemens mérnökei a legfáraságosabb középső fázisban kicsapódó liter párát igyekeznek minél gazdaságosabban újrahasznosítani. Ebben barátjuk a zeolit.

A zeolit egy üledékes eredetű kőzet. Különleges tulajdonsága, hogy hő hatására felfújódik, nedvességtartalma csökken, könnyű, porózus anyaggá válik. Elnevezését – forró kő – a görög forrni (zeo) igéből és a kő (lithosz) főnévből kapta. A mosogatógép aljába körülbelül 1,5 kg zeolit granulátumot helyeznek, mely a mosogatási szakaszban a vízzel együtt felhevítésre kerül. A szárítási szakaszban a kövek kibocsátják a hőt és párhuzamosan szivacsként szippantják magukba a nedvességet, mely a következő mosogatásig a kőben tárolódik és a melegítés hatására kiengedi magából a vizet összességében 20-25%-kal csökkentve az energiafelhasználást és a mosogatáshoz szükséges időt.

A SpeedMatic zeloitos mosogatógép így minden szempontból rekordot dönt. 14-16 liter helyett 10 liter vízzel képes mosogatni, miközben alacsony hőmérsékleten (50 fok) is 2 óra alá csökken a mosogatási idő. Európában elvileg már kapható, árcetli még nem ismert.

19 hozzászólás